enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2513
EURO
37,8109
ALTIN
2.932,21
BIST
8.948,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
26°C
Samsun
26°C
Açık
Cuma Açık
27°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Çok Bulutlu
27°C
Pazartesi Yağmurlu
22°C

BASK’tan Enflasyon Tepkisi: “Memur ve Emekliye Refah Payı Şart!”

BASK’tan Enflasyon Tepkisi: “Memur ve Emekliye Refah Payı Şart!”
04.10.2024
0
A+
A-

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Sivas İl Temsilcisi Ahmet Başlan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Eylül ayı enflasyon verileri ile ilgili bir açıklama yaptı. Başlan, TÜİK’in açıkladığı verilere göre Eylül ayında enflasyonun %2,97, yıllık enflasyonun ise %49,38 olarak gerçekleştiğini belirtti. Bağımsız araştırma şirketi ENAG’a göre ise Eylül ayı enflasyonunun %5,34, yıllık enflasyonun ise %88,63 olarak açıklandığını vurguladı.

Başlan, kamu çalışanları ve emeklilerinin enflasyon karşısında ezildiğini belirterek, “Yılın ilk altı ayında alınan %15’lik maaş artışı, TÜİK verilerine göre altı aylık enflasyonun %24,73 olmasıyla erimiştir. 2024 yılının ikinci yarısı için verilen %10’luk artış da aynı şekilde yetersiz kalmıştır,” dedi.

“Enflasyon Farkı Aylık Olarak Maaşlara Yansıtılmalı”

Altı ayda bir yapılan maaş artışlarının daha ilk aylarda enflasyon karşısında yetersiz kaldığını ifade eden Başlan, sabit gelirlilerin alım gücünün düştüğünü dile getirdi. “Altı ay sonra verilen enflasyon farkı geçmiş dönemleri kapsamadığından, oluşan farklar sabit gelirlilerin cebinden çıkmaktadır. Yıllardır oluşan kayıplar karşılanmalı ve aylık enflasyon farkı maaşlara yansıtılmalıdır,” dedi.

“Vergi Dilimi %15’te Sabitlenmeli”

Memurların en büyük sorunlarından birinin de yüksek vergi yükü olduğunu belirten Başlan, “Memurlar, yılın ikinci yarısında alınan zammı zaten görememekte, vergi dilimine girilmektedir. Birçok kesime verilen vergi avantajları kamu görevlilerine verilmemektedir. Kamu çalışanlarının vergi dilimi %15’te sabitlenmelidir,” diye konuştu.

“Refah Payı Şart”

Ahmet Başlan, TÜİK enflasyonu ile yapılan zamların memur ve emeklilerin alım gücünü artırmadığını ve refah payının bir gereklilik olduğunu vurguladı. “Enflasyon kadar yapılan artış sıfır zammı ifade eder. Sabit gelirlilerin alım gücünü artırmak için enflasyonun üzerinde refah payı verilmesi şarttır,” dedi.

Bu Haber Birlik Haber Ajansından alınmıştır

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir