Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden (OMÜ) Öğr. Gör. Dr. Şeyma Yücel’in yürüttüğü, marulda Fusarium solgunluğuna karşı dayanıklı çeşitler geliştirmeyi amaçlayan projesi TÜBİTAK tarafından desteklendi.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Şeyma Yücel’in koordinatörlüğünü üstlendiği, marul bitkisindeki önemli bir hastalık olan Fusarium solgunluğuna dayanıklı çeşit adaylarının geliştirilmesine yönelik bilimsel proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye layık görüldü. Proje, bölge tarımı ve ülke ekonomisi açısından yerli çeşitlerin ıslahını hedefliyor.
Projenin Kapsamı ve Hedefleri
TÜBİTAK’ın 1002 Destek Programı kapsamında kabul edilen projenin tam adı “Nitelikli Kıvırcık Marul Hatlarının Fusarium solgunluğu (Fusarium oxysporum f. sp. lactucae)’na Dayanıklılık Düzeylerinin Belirlenmesi ve Kombinasyon Islahı ile Dayanıklı Marul Çeşit Adaylarının Geliştirilmesi” olarak açıklandı. Bu proje ile Fusarium solgunluğu hastalığına karşı dirençli olacak, aynı zamanda üretici ve tüketici beklentilerini karşılayacak yüksek nitelikli marul çeşitleri geliştirilmesi planlanıyor. Araştırma ekibinde Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Balkaya (Bahçe Bitkileri) ve Prof. Dr. İsmail Erper (Bitki Koruma) araştırmacı olarak, Arş. Gör. Elif Yıldırım araştırmacı olarak ve Sümeyye Güney ise bursiyer olarak görev alacak.
Yerli Çeşit Geliştirme Amacı
Geliştirilecek marul çeşit adaylarının, mevcut ithal çeşitlerle rekabet edebilecek seviyede, hatta verim ve kalite açısından üstün özelliklere sahip yerli varyeteler olması hedefleniyor. Üniversiteden yapılan açıklamada, ❝Proje sonucunda elde edilecek çeşit adaylarının hem hastalığa dayanıklı hem de ticari olarak rekabetçi niteliklere sahip olmasının beklendiği❞ belirtildi. Bu çalışmanın Türk tarımı için katma değer yaratması amaçlanıyor.