enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,6997
EURO
43,4332
ALTIN
4.010,70
BIST
9.541,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Çok Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C

Gizli Tuz Obezite Riskini 6 Kat Artırıyor

Gizli Tuz Obezite Riskini 6 Kat Artırıyor
07.05.2025
1
A+
A-

Günlük Gıdalardaki Tuz Obezite Riskini Altı Kata Kadar Artırıyor

Avrupa Obezite Kongresi’nde sunulan bir araştırma, ekmek, peynir ve işlenmiş et gibi günlük tüketilen gıdalardan alınan yüksek sodyumun obezite riskini kadınlarda 4,3 kat, erkeklerde ise 6 kat artırabildiğini ortaya koydu. Çalışma, obeziteyle mücadelede bireysel önlemlerin yetersiz kaldığını ve gıda politikalarının değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Avrupa Obezite Kongresi’nde (ECO 2025) sunulacak yeni bir araştırma, günlük gıdalardan alınan yüksek tuz alımının obezite riski üzerindeki çarpıcı etkilerini gözler önüne serdi. Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü’nden Annika Santalahti liderliğinde yürütülen çalışma, özellikle ekmek, peynir ve işlenmiş et gibi yaygın olarak tüketilen ürünlerdeki tuzun, genel ve karın obezitesi riskini önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Araştırmanın Detayları ve Risk Farklılıkları

Araştırma, Ulusal FinHealth 2017 çalışması verilerini kullanarak yapıldı. Bulgulara göre, en yüksek sodyum tüketen erkeklerde genel obezite riski en düşük tüketenlere göre 6 kat, karın obezitesi riski ise 4,7 kat daha yüksek çıktı. Kadınlarda ise bu oranlar genel obezite için 4,3 kat, karın obezitesi için 3,4 kat olarak belirlendi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) obeziteyi 30 kg/m² ve üzeri vücut kitle indeksi olarak tanımlarken, karın obezitesi iç organlar çevresindeki yağ birikimiyle ölçülüyor.

Günlük Gıdalardaki Gizli Tuz ve Tüketim Seviyeleri

Çalışmada, tuzun yalnızca bariz tuzlu atıştırmalıklardan değil, aynı zamanda ekmek, peynir ve işlenmiş et gibi her gün tüketilen temel gıdalardan geldiği vurgulandı. Finlandiya’da tuz tüketiminin 1970’lerden sonra azalsa da 2007’den bu yana sabit kaldığı ve mevcut durumda kadınların günlük tuz tüketiminin DSÖ önerisinin iki katı, erkeklerin ise üç katı seviyesinde olduğu belirtildi.

Biyolojik Etkiler ve Obeziteyle Mücadele Çağrısı

Araştırmacılar, yüksek sodyumun tokluk hormonları ve bağırsak mikrobiyomu üzerinde biyolojik etkiler yaratabileceğini ve bu durumun aynı zamanda aşırı işlenmiş gıda tüketimini de yansıtabileceğini öne sürdü. Çalışmanın lideri Annika Santalahti, ❝Günlük tüketilen gıdaların ne kadar tuzlu olduğuna dikkat etmek gerekiyor❞ ifadelerini kullandı. Ancak araştırma ekibi, obeziteyle mücadelede bireysel farkındalığın yeterli kalmayacağını, bu nedenle gıda politikalarında köklü değişikliklerin şart olduğunu vurguladı. Bu haber, CUMHUR HABER AJANSI kaynaklıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir