Erkek kısırlığının önemli nedenlerinden azospermi tanısı alan bireyler için gelişen cerrahi yöntemler sayesinde çocuk sahibi olma umudu artıyor.
Erkeklerde kısırlık nedenleri arasında yer alan ve semen örneğinde hiç sperm hücresi bulunmaması durumu olan azospermi, modern tedavi yöntemleriyle aşılabiliyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Açıkgöz, bu tanının artık gelişen cerrahi teknikler sayesinde farklı tedavi seçenekleriyle ele alınabildiğini belirtti. Azospermi, infertilite tanısı alan çiftlerin yaklaşık yüzde 10-15’ini etkileyebiliyor.
Azosperminin Nedenleri ve Türleri
Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, azosperminin nedenlerinin genetik bozukluklardan hormonal dengesizliklere, geçirilmiş enfeksiyonlardan doğumsal anomalilere kadar geniş bir yelpazeye yayılabileceğini ifade etti. Açıkgöz, ❝Erkek bireylerde görülen bu durum, infertilite tanısı alan çiftlerin yaklaşık yüzde 10-15’ini etkileyebilir.❞ dedi. Azosperminin Obstrüktif ve Non-Obstrüktif olmak üzere iki ana gruba ayrıldığını söyleyen Açıkgöz, Obstrüktif Azosperminin testislerde normal sperm üretimi olmasına rağmen sperm taşıyan kanallardaki tıkanıklık nedeniyle menide sperm bulunmaması, Non-Obstrüktif Azosperminin (NOA) ise testis dokusunda sperm üretiminin yetersiz ya da hiç olmaması durumu olduğunu açıkladı. Açıkgöz, her iki durumda da uygun değerlendirmelerin ardından cerrahi yöntemlerle sperm elde etme girişimlerinde bulunulabileceğini ekledi.
Azospermi Tedavisinde Mikrotese Yöntemi
Azospermi tanısı alan erkeklerde uygulanan mikrocerrahi yöntemlerden biri olan Mikrotese (Mikroskopik Testiküler Sperm Ekstraksiyonu) hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, ❝İşlem, ameliyat mikroskobu yardımıyla testis dokusunun detaylı incelenmesini ve sperm üretiminin devam ettiği bölgelerden doku örneği alınarak sperm hücresi aranmasını içerir.❞ şeklinde konuştu. İşlemin genellikle lokal veya spinal anestezi altında 2-3 saat sürdüğünü ve hastaların çoğunlukla aynı gün taburcu edilebildiğini belirten Açıkgöz, Mikrotesenin klasik biyopsi yöntemlerine kıyasla testis dokusuna daha az zarar verdiğini vurguladı.
Mikrotese Başarı Oranları ve Sonrası Süreç
Mikrotese yönteminin başarısının azospermi türüne ve kişinin testis rezervine bağlı olarak değiştiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Açıkgöz, ❝Obstrüktif azospermide başarı oranı yüzde 80-90 arasında bildirilmiştir. Non-obstrüktif azospermide ise bu oran yüzde 40-60 civarındadır.❞ dedi. Sperm bulunması durumunda tüp bebek tedavisine geçilebildiğini veya elde edilen spermlerin dondurularak ileriki kullanımlar için saklanabildiğini belirten Açıkgöz, sperm bulunamaması halinde ise hastanın başka tedavi seçenekleri veya gelecekteki yeni yöntemler (kök hücre uygulamaları gibi) açısından değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.