Gazze’deki İnsani Kriz ve Uluslararası Tepkilere İlişkin Değerlendirmeler
Geçtiğimiz hafta sonunda Malta açıklarında “Vicdan” adlı aktivist gemisine “İsrail füzeleri” ile saldırı gerçekleştiği belirtilen kaynakta, bu olayın ve Filistin’de yaşananların dünya kamuoyu tarafından yeterince duyurulmaması eleştiriliyor. Kaynak, uluslararası ilginin “Ermeni (sözde) Soykırımı” iddialarına odaklanırken, Gazze’deki “toplu katliama maruz bırakılan Filistinli Müslümanların uğradığı zulmün” göz ardı edildiğini öne sürüyor.
Gazze’deki Durum ve İnsani Yardım Sorunları
Kaynakta yer alan bilgilere göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de “soykırım yapıldığı” ve 2 aydır tek bir yardım tırının bile bölgeye giremediği iddia ediliyor. Yeni Şafak Gazetesi’nin 06.05.2025 tarihli haberine atıf yapılarak, Gazze’nin “ölüm, açlık ve sürgün girdabında yok olduğu” ve “Siyon-Nazilerin işgali Gazze’nin tamamına yayacak bir plan hazırlığında olduğu” belirtiliyor. Türkiye Gazetesi’nin 06.05.2025 tarihli haberinde ise, 2 Mart’tan bu yana sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocuk sayısının 70 bini aştığı ifade ediliyor. Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, 1,1 milyon çocuğun günlük besinden mahrum olduğu, 5 yaş altı en az 3 bin 500 çocuğun açlık yüzünden ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve açlıktan ölenlerin sayısının çoğunluğu çocuk ve bebek olmak üzere 57’ye yükseldiği aktarılıyor.
Uluslararası Tepkiler ve Karşılaştırmalar
Kaynak metinde, Arjantin, Avustralya, Kanada, Fransa, Yunanistan gibi ülkeler ve ABD’nin birçok eyaletinin “katil ve terörist bazı örgütlerin” sözcülüğüne soyunarak Türkiye’yi “Soykırımcı Ülke” olarak damgalayabildiği ancak sıra İsrail’e geldiğinde “üç maymunu oynadığı” ve “Terörist ve Vandalist Devlet” olarak nitelenen bu ülkeye “Dur!” deme cesaretini gösteremediği savunuluyor. Bu duruma tepki olarak yazar, “Nerdesin? Niçin Çıkmıyor Sesin?!” diye soruyor ve düşüncelerini hiciv/taşlama şiirleri aracılığıyla dile getirdiğini belirtiyor.
İsrail’in Gazze’ye İlişkin Açıklamaları ve Tarihsel Bağlamlar
Kaynakta, İsrail’in Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Türkiye Gazetesi’nin 06.05.2025 tarihli haberinde yer alan şu ifadeleri kullandığı aktarılıyor: ❝Gazze’yi, kalıcı olmak üzere işgal ediyoruz. Artık girip çıkmak yok. Bu bir zafer savaşıdır ve işgal kelimesinden korkmayı bırakmanın zamanı gelmiştir.❞ Metinde, Irak’ın kitle imha silahları olduğu yalanıyla işgal edilmesi ve 24 Nisan 1920 tarihli San Remo Konferansı’nda Osmanlı Devleti topraklarının paylaşılması gibi tarihsel olaylara da atıfta bulunularak, mevcut durumun tarihsel arka planına işaret ediliyor. Yazar Ali Kayıkçı/Derebahçeli, şiirlerinde de “Ermeni’ye soykırım” iddialarını “yalan” olarak nitelendirip, bu iddialara odaklananların neden Gazze söz konusu olduğunda sessiz kaldığını sorguluyor ve “İnsan’san ‘insanî’ ol… ‘Adam’ gibi bi düşün, ‘hukukî-vicdanî’ ol…” çağrısında bulunuyor.