BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde yer alan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünya uygarlık tarihine ışık tutan Çayönü Tepesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) katkılarıyla bilimsel araştırmalarda yeniden ön plana çıkıyor.
Arkeoloji alanında önemli bir merkez olan Çayönü, 1991 yılında güvenlik nedenleriyle ara verilen kazılara 2015’te yeniden başlanmasının ardından, uygarlığın gelişim sürecini aydınlatan eşsiz buluntulara ev sahipliği yapıyor.
ÇOMÜ Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Müzecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Sanaltun’un başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, bu yıl da 48 kişilik ekip, neolitik döneme dair yeni bulgular ortaya koymaya devam ediyor. Doç. Dr. Sanaltun, bölgenin doğu kesiminde neolitik yerleşmenin çeşitli evrelerinin tespit edildiğini ve burada sürdürülen kazıların uygarlık tarihine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Çayönü kazıları, insanlık tarihinin tarım, hayvancılık ve yerleşik yaşamla tanıştığı süreçleri detaylı bir şekilde inceleyerek uygarlık tarihine büyük bir perspektif sunuyor. ÇOMÜ’nün bu önemli bilimsel çalışmalara liderlik etmesi, üniversitenin arkeoloji ve tarih alanında uluslararası düzeyde saygınlığını artırıyor.