enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
29°C
Samsun
29°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C

Türk Somonu İhracatında Rekor Artış: 32 Bin Tonu Aştı

Türk Somonu İhracatında Rekor Artış: 32 Bin Tonu Aştı
07.07.2025
2
A+
A-

Türk Somonu İhracatında Önemli Artış
Yılın ilk yarısında Türk somonu ihracatı 32 bin tonu aşarak, özellikle Rusya Federasyonu, Belarus ve Japonya pazarlarında güçlü bir performans sergiledi.

İlk Yarıda Somon İhracatı Rakamları
Türkiye’nin iç sulardaki çiftliklerde başlayan ve Karadeniz’deki kafes sistemlerinde devam eden somon yetiştiriciliğinde, yılın ilk altı aylık dönemi olan Ocak-Haziran arasında toplamda 32 bin tonluk ihracat gerçekleştirildi. Bu miktar, Türk somonunun uluslararası pazardaki yerini pekiştirdi.

Ülkelere Göre İhracat Dağılımı
Türk somonu ihracatında öne çıkan pazarlar belirlendi. En fazla ihracatın yapıldığı ülke Rusya Federasyonu oldu. Bu ülkeye yapılan satışlardan 150 milyon 996 bin 208 dolar gelir elde edildi. Rusya’yı takip eden Belarus’a 20 milyon 495 bin 829 dolarlık, Japonya’ya ise 15 milyon 772 bin 838 dolarlık somon ihracatı yapıldı. Bu rakamlar, Türk somonuna yönelik küresel talebin boyutunu gösteriyor.

Yetiştirme Süreci ve İhracatın Etkileri
İç sularda belirli bir büyüklüğe ulaşan somonların Karadeniz’deki özel kafes sistemlerine transfer edilerek yetiştirilmesi süreci tamamlandıktan sonra ürünler ihracata hazır hale getiriliyor. Yılın ilk yarısındaki bu yüksek ihracat hacmi, su ürünleri sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katkıyı ortaya koyuyor. Sağlanan toplam gelirin önemli bir kısmı, başta Rusya olmak üzere belirli pazarlardan elde edildi. Sağlanan RSS içeriğinde olaya ilişkin doğrudan alıntılara yer verilmemiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir