Kocaeli’de KO-MEK İzmit Sergi Açılışı Yapıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), ‘Orta Asya’dan Anadolu’ya ortak mirasımız’ temalı ilçe sergilerine İzmit ile devam etti. Kocaeli Kongre Merkezi’nde açılan sergide, kursiyerlerin yıl boyunca ürettiği el emeği ürünler sergilenirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve katılımcılar, KO-MEK’in eğitim ve kültürel katkılarına vurgu yaptı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) tarafından bu yıl ‘Orta Asya’dan Anadolu’ya ortak mirasımız’ temasıyla düzenlenen ilçe sergileri sürüyor. Bu kapsamda, KO-MEK İzmit İlçe Sergisi, Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen bir açılışla ziyaretçilere kapılarını açtı. Sergi, KO-MEK kursiyerlerinin bir yıl boyunca hazırladığı el emeği göz nuru ürünleri sanatseverlerle buluştururken, açılışa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış Etkinliğinde Kültürel Gösteriler
Şenlik havasında geçen açılış etkinliği, KO-MEK müzik grubu usta öğreticilerinin seslendirdiği eserlerle başladı. Ardından, Kocaeli’de öğrenim gören Türk dünyası ülkelerinden öğrenciler kendi kültürlerine özgü gösteriler sundu ve halk oyunları sergilendi.
KO-MEK’in Hayatlara Dokunuşu
Programda kursiyerler adına konuşan Nergis Baştürk, KO-MEK’in hayatındaki dönüşümden bahsetti. Baştürk, ❝Kazakistan tüm Türk soyunun anası sayılır. Türkiye’ye geldiğimde bu kültürel bağı hemen hissettim. KO-MEK kurslarını ilk duyduğumda bir belediyenin yüzlerce alanda ücretsiz eğitim vermesi beni çok şaşırttı. Hobi olarak başladığım kurslar sayesinde iş sahibi oldum. Ürettiklerimi satarak gelir elde ediyorum❞ şeklinde konuştu.
Başkan Büyükakın: ‘KO-MEK Mutluluk ve Üretkenliktir’
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ise konuşmasında KO-MEK’in eğitimden öte bir anlam taşıdığını belirtti. ❝KO-MEK’te her bir hikâyenin ortak teması mutluluk ve üretkenliktir❞ diyen Başkan Büyükakın, kültürün önemine değinerek, ❝Bir milletin kültürü yoksa o millet yok olmaya mahkûmdur. Kültürümüze sahip çıkalım. Bazı gruplar kendi kültürünü hor görüp başka kültürleri yüceltiyor. Bu farkında olmadan kültürel yozlaşmaya sebep olabilir❞ ifadelerini kullandı.
Başkan Büyükakın’dan Filistin Vurgusu
Büyükakın konuşmasında Filistin konusuna da değinerek, ❝KO-MEK’in artık diğer sosyal sorumluluk projelerinde olduğu gibi Filistin meselesine de katkı sağlamasını istiyorum. Filistin meselesine dünya kör sağır kalıyor orada katliam yaşanıyor adeta. Bu acıyı, katliamı, zulmü lütfen içimizde hissedelim. Bir an ölenlerin kendi yakınlarımız olduğunu düşünelim. Yıllarca orta doğuya kan kokusu almış kuşlar gibi üşüştüler Irak’ın, Suriye’nin başına. Zulme sessiz kalmak bir gün sıranın size geleceğini bilmektir. Uyursanız ölürsünüz. Lütfen uyanık kalmaya devam edin❞ çağrısında bulundu.
Rektör Cantürk: ‘KO-MEK Bir Terapi Merkezi Gibi’
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk de yaptığı konuşmada, KO-MEK’in eğitimin ötesinde bir işlev gördüğünü belirterek, ❝Binlerce kişiye eğitim verip meslek sahibi yapmak kolay değil. KO-MEK, yeteneklerin keşfedildiği ve özgüvenin geliştirildiği bir ortam sunuyor. Bu katkılarıyla adeta bir terapi merkezi işlevi görüyor❞ yorumunu yaptı.
Konuşmaların ardından KO-MEK bohçası nişanlı bir kursiyere hediye edildi. Açılış kurdelesinin kesilmesiyle birlikte sergi alanı gezildi. Protokol ve ziyaretçiler, el emeği ürünleri inceleyerek kursiyerlerden bilgi aldı. Ürünlerin ziyaretçilerden tam not aldığı belirtildi.