enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,8369
EURO
43,7997
ALTIN
4.098,48
BIST
9.522,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

Kısa Vadeli Dış Borç 172,7 Milyar Dolara Düştü

Kısa Vadeli Dış Borç 172,7 Milyar Dolara Düştü
20.05.2025
1
A+
A-

TCMB Verilerine Göre Kısa Vadeli Dış Borç Stokunda Hafif Düşüş: 172,7 Milyar Dolar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin kısa vadeli dış borç stoku 2025 yılının Mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 oranında azalarak 172,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam, vadesine 1 yıl veya daha az kalan borçları içeren kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stokunun ise 224,8 milyar dolar olduğunu ortaya koydu.

Bankalar Kaynaklı Borçlarda Artış Gözlemlendi

Mart 2025 döneminde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku, önceki aya göre yüzde 0,5 artışla 77,8 milyar dolara ulaştı. TCMB verilerine göre, bankaların yurt dışından temin ettiği kısa vadeli kredilerde düşüş yaşanırken, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları yüzde 1,1 oranında artarak 18,5 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası ve Diğer Sektörlerin Durumu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku ise yüzde 4,2 oranında azalışla 30,2 milyar dolara geriledi. Diğer sektörler kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku ise önceki aya kıyasla yüzde 1 artış göstererek 64,8 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu artışta, dış ticaret işlemlerinden kaynaklanan ticari kredilerdeki yüzde 1,5’lik artış etkili oldu ve bu kredi türü 60,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Nakit krediler kaynaklı yükümlülükler ise yüzde 6,9 oranında azalarak 4,1 milyar dolara indi.

Borç Stokunun Döviz Dağılımı ve Genel Değerlendirme

Kısa vadeli dış borç stokunun döviz cinsinden kompozisyonuna bakıldığında, TCMB verilerine göre, borçların yüzde 35’inin ABD doları, yüzde 26’sının avro, yüzde 24’ünün Türk lirası ve yüzde 15’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu tespit edildi. Mart ayı verilerine göre, Merkez Bankası ve genel hükümetin yükümlülüklerinde bir önceki aya göre azalma kaydedilirken, bankalar ve diğer sektörlerin yükümlülüklerinde ise artış görüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir