Kilis’te Kalkınma Projeleri Açıldı ve İmzalandı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kilis’i ziyaret ederek GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı destekleriyle hayata geçirilen 12 yeni projenin açılışını yaptı. Bakan Kacır, aynı zamanda GAP Bölge Kalkınma İdaresi eliyle hayata geçirilecek 4 projenin de imza törenine katıldı. Bu projeler, tekstilden kültür turizme, tarımsal altyapıdan gıda sanayine ve sosyal girişimciliğe uzanan geniş bir yelpazede Kilis’in kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Kalkınma Seferberliği ve Yatırım Teşvikleri
Bakan Kacır, açılış ve imza törenlerinde yaptığı konuşmada, projelerin Kilis’in kalkınmasına değer katacağını belirtti. Türkiye genelinde yüksek teknoloji ve katma değer üreten, refahı dengeli yayılmış bir ülke hedefiyle 81 şehrin projelerle desteklendiğini ve Kilis’in de bu kalkınma seferberliğinden nasibini aldığını söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yatırım teşvikleri, planlı sanayi alanları, KOBİ destekleri ve bölgesel kalkınma projeleriyle Kilis’i geliştirmeyi sürdürdüklerini vurguladı.
Geçtiğimiz 23 yılda Kilis’teki sanayi altyapısının güçlendirildiğini kaydeden Bakan Kacır, Kilis Polateli Şahinbey Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulduğunu, OSB’lerin toplam büyüklüğünün 90 hektardan bin 688 hektara çıkarıldığını ve OSB’lerde ilave 5 bine yakın istihdam oluşturulduğunu aktardı. Kilis Organize Sanayi Bölgesi’nin 420 dönümlük genişleme alanının altyapı işleri ve arıtma tesisinin tamamlanarak en kısa sürede sanayicilerin hizmetine sunulacağını ifade etti.
KOBİ’lere Sağlanan Destekler
Kilis’in büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörlerinden KOBİ’lere desteklerin devam ettiğini belirten Bakan Kacır, 2002 öncesinde KOSGEB desteklerinden yararlanmış işletme bulunmazken, son 23 yıl içinde 3 bin 222 KOBİ’ye 678 milyon lira destek verildiğini açıkladı. Şehirde gerçekleşecek yatırımlar için 262 teşvik belgesi düzenlendiğini, bu belgelerle 31 milyar lira sabit yatırımın ve 8 bin 500’den fazla istihdamın önünün açıldığını kaydetti.
Yeni Teşvik Sistemi ve Avantajları
Bakan Kacır, 29 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminin Kilis için getirdiği avantajlara değindi. Yeni modelin sektörel ve bölgesel teşvikler kapsamında, Kilis’te yapılacak imalat sanayi yatırımlarında istihdam edilecek çalışanların SGK işveren paylarının 12 yıl boyunca Bakanlık tarafından karşılanacağını, 10 yıl süreyle de sigorta prim desteği sağlanacağını bildirdi. Şehirdeki imalat sanayi yatırımları için kullanılacak kredilere 24 milyon liraya kadar, 11,5 puan faiz/kar payı desteği sağlanacağını, yatırımın niteliğine göre yüzde 30’a varan yatırıma katkı oranı ile vergi indirimleri, yatırım makinelerinde KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetleri sunulacağını belirtti.
Yerel Kalkınma Hamlesi ve Öncelikli Alanlar
Yeni teşvik sisteminin önemli bir bileşeni olan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile atıl kaynakların üretime kazandırılması, yerel ihtiyaçlara yanıt verilmesi, bölgelerin yetkinlik ve teknoloji üretim düzeyini geliştirmesi ve bölgesel rekabetçiliğin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Bu doğrultuda, Kilis’e değer katacak zeytin çekirdeğinden aktif karbon, prinadan rafine zeytinyağı, zeytin karasuyundan polifenol ve organik gübre üretimi; üzüm mamulü katma değerli ürünlerin üretimi; ambalaj ürünleri üretimi ve asgari 3 bin küçükbaş kapasiteli olmak üzere entegre süt üretim ve işleme tesisi yatırımları için en ileri seviyede destekler sağlanacağını ve bu yatırımlarda 240 milyon liraya kadar finansman desteği verileceğini bildirdi.
Açılışı Yapılan Projeler ve İstihdam
Bakan Kacır, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla Kilis’te bugüne dek toplam 201 projeye 1 milyar 300 milyon lira destek verildiğini belirtti. Bugün açılışı yapılan 12 ve imzalanan 4 projenin Kilis’in kalkınma yolculuğuna katkı sunma kararlılığının bir nişanesi olduğunu vurguladı. Açılışı yapılan 12 proje arasında yer alan Kilis Tekstilkent Projesi ile tekstil sektörünün gelişimi için önemli bir adım atıldığını kaydeden Bakan, mevcut 250 kişilik istihdam sağlayan tesisin tam kapasiteyle faaliyete devam ettiğinde bin kişiye ekmek kapısı olabileceğini ifade etti.
Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi
Bakan Kacır, beş yıllık yol haritası olan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nde Kilis’in öncelikli dönüşüm ili olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde şehirde imalat sektöründe yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılarak nitelikli iş gücünün çekilmesi, sosyal ve teknik altyapı yatırımlarının hızlandırılması hedefleniyor. Tarıma dayalı sanayinin desteklenmesi doğrultusunda zeytinyağı işleme faaliyetlerinin önceliklendirileceğini ve kırsal ve kentsel yaşam kalitesinin yükseltileceğini belirtti.
Bakan Kacır’ın Açıklamaları
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kilis’teki yatırımlara ilişkin olarak şunları söyledi:
❝Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde; yüksek teknoloji ve katma değer üreten, refahı yurt sathına dengeli yayılmış ve topyekûn kalkınmış Türkiye hedefiyle 81 şehrimizin tümünü yeni projelerle ilmek ilmek dokuyoruz. Başlattığımız büyük kalkınma seferberliğine tüm şehirlerimizi dahil ediyoruz. Kilis’imizde yürüttüğümüz kalkınma seferberliğinden elbette nasibini alıyor.❞
KOBİ’lere sağlanan desteklere değinirken, ❝2002 öncesinde Kilis’te KOSGEB desteklerinden yararlanmış işletmemiz yokken son 23 yıl içinde 3 bin 222 KOBİ’mize 678 milyon lira destek verdik. Şehrimizde gerçekleşecek yatırımlar için 262 teşvik belgesi düzenledik. 31 milyar lira sabit yatırımın ve 8 bin 500’den fazla istihdamın önünü açtık.❞ ifadelerini kullandı.
Yeni teşvik sistemine ilişkin olarak ise, ❝29 Mayıs’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla yeni teşvik sistemimiz yürürlüğe girdi. Yeni modelimizde sektörel ve bölgesel teşvikler kapsamında; Kilis’te yapılacak imalat sanayi yatırımlarında istihdam edilecek çalışanların SGK işveren paylarını 12 yıl boyunca Bakanlığımız karşılayacak. 10 yıl süreyle de çalışanlarımız için sigorta pirimi desteği sağlıyoruz. Şehrimizde yapılacak imalat sanayi yatırımlarında kullanılacak krediler için 24 milyon liraya kadar, 11,5 puan faiz/kar payı desteği sağlayacağız.❞ şeklinde konuştu.
Bakan Kacır, Kilis’e yapılan desteklerin amacını, ❝Tüm bu çabalar, Anadolu’nun; bu kadim toprakların, yatırımla ve üretimle yeniden ayağa kalkması için. Kilis’in sahip olduğu potansiyeli harekete geçirmeye ve şehrimizi yeni yatırımlarla ihya etmeye kararlıyız.❞ sözleriyle ifade etti.
Kilis’in yerel ekonomisini canlandırmayı ve istihdamı artırmayı hedeflediklerini belirten Bakan Kacır, ❝Kilis’in yerel ekonomisini canlandıracak, sanayi ve tarımda üretimini verimli kılacak, istihdam hacmini artıracak projelerimizin şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kilis’i kalkındıracak eser ve hizmetleri, önümüzdeki dönemde de devreye almaya süratle devam edeceğiz.❞ dedi.
Yeni Finansman İmkanları
Bakan Kacır, konuşmasının sonunda Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında, 15 Kalkınma Ajansı aracılığıyla 600 milyon TL tutarında teklif çağrılarının ilan edildiği müjdesini verdi. Bu kapsamda proje başına 2 milyon liraya kadar destek sağlanacağını duyurdu.