Giresun Belediye Konservatuarı Türk müziği konseri
GİRESUN-BHA
İHH Kadın Birimi’nin düzenlediği “Teorik ve Pratik Yönleriyle Sivil Toplumda Kadın” konulu panelde açılış konuşmasını HH Kadın Birimi Başkanı Nazmiye Göltaşı yaptı. Açılış konuşmasının ardından, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım konuşma yaptı. Düzenlenen panel 2 oturumdan oluştu. 1’inci oturumun başkanlığını Gazeteci Cahide Hayrunnisa Çiçek üstlenirken, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Ak Parti MKYK Üyesi Emine Çakır, Önder İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı ve Yazar Demet Tezcan ile İHH Batı ve Orta Afrika Koordinatörü Mustafa İhsan Orhan konuşmacı olarak katıldı.
2’nci oturumun başkanlığını İletişim Uzmanı Tuba Aydın Sel yaparken, Klinik Psikolog Erva Kıray, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Esin Tüccar ve İHH Kadın Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Erdemci ise konuşmacı olarak katıldı.
‘Kadın iyiliğin taşıyıcısı’
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İHH Kadın Birimi Başkanı Nazmiye Göltaşı açılış konuşmasında, “Sivil toplumda kadın verdiği değeri ve sunduğu imkanları yeniden düşünmek kadınların hem fikri hem de fiili anlamda iyiliğin taşıyıcısı olduğunu hatırlatmak üzere bir araya geldik” şeklinde konuştu.
“Kadın; liman, sığınak, gemi”
Açılış konuşmasının ardından sahneye gelen İHH Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım, sivil toplumda kadının önemine değinerek “Sivil toplum kuruluşlarında kadınların varlığı, sivil toplum kuruluşlarının aktivitesinin oranını ve doğruluğunu belirler. Ben savaş alanlarının hepsinde bulundum. Hemen hepsinde bir veya birkaç kadının zor dönemlerde bana ve arkadaşlarıma yardımcı olduğunu, ablukadan çıkardığını, kendisini tehlikeye attığını, risk aldığını gördüm. Yani kadınlarımızın zor zamanda yardımlaşma duygusunun bir limanı, bir sığınağı ve adeta bir gemisi olduğunu gördüm” şeklinde konuştu.
“Ailenin yapı taşı”
Düzenlenen, panelin 1’inci oturum başkanı Cahide Hayrunnisa Çiçek “Bizler buraya ne kadar hazırlıklı gelmiş olsak da; daha çok yaşanmışlıklar üzerinden konuşacağız. Toplumun en kırılgan ve en sessiz çığlığında, sahada, savaş bölgelerinde sıcak çatışma bölgelerinde toplumun yapı taşı dediğimiz ailenin tamamında kadının etkisini görüyoruz. Kadınlarımız sadece yardım eden değil ya da mağdur değil sistemi dönüştüren değişimin öznesidir.” dedi.
STK’da kadının varoluş süreci
Düzenlenen panelin 1’inci oturumunda ilk söz alan Emine Çakır; Sivil toplumda kadınların hangi amaçla var olduğunu ve nasıl devam ettiğini anlatırken, IHH Kadın’ın ilk başkanı olan Demet Tezcan; kuruluşundan günümüze İHH Kadın Çalışmalarına değinerek “Biz kadın çalışmalarına 2 kişi başladık. Ancak günümüzde vakfımızın çalışma alanı genişledikçe, coğrafyalar farklılaştıkça, büyüyen ve güçlenen bir yapı ile karşı karşıyayız. Şu an 109 personeli olan ve 300 ü aşkın temsilciliği ile dünyanın dört bir tarafında çalışma yürüten güçlü bir kadın yapılanması haline geldik” şeklinde konuşmasına başladı.
Son olarak söz alan İHH Batı ve Orta Afrika Koordinatörü Mustafa İhsan Orhan; kadınlara yönelik yapılan ‘İHH Proje Çalışmaları’ ile ilgili sunumunda kadın gönüllülerin faaliyet alanlarına ve yürütebilecekleri proje başlıklarına ilişkin detaylı bilgi verdi. Sunumun ardından panelin 1’inci oturumu sona erdi.
2’nci oturum
Verilen aranın ardından, 2’nci oturum ile devam eden panel; İle Tuba Aydın Sel’in moderatörlüğünde başladı. 2’nci oturumda ilk olarak söz alan Erva Kıray; ‘Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınların Çalışma Alanlarının Genişletilmesi’ başlıklı konuşmasını yaptı. Sel’in ardından konuşma yapan Esin Tüccar; ‘Sahada Kadınların Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ isimli konuşmasını gerçekleştirdi. Son olarak söz alan Fatma Erdemci, 2006’dan beri aktif şekilde içinde bulunduğu saha çalışmaları hakkında anektodlar paylaştı.
Düzenlenen panel, İHH Kadın Eğitim Birimi Sorumlusu Dilan Vargün’ün İHH Kadın’ın 2025-2026 yılı hedef programını okumasıyla sona erdi. İHH Kadın Birimi’nin hedef programı şu şekilde;