BAŞKAN ALTAY KONYA BÜYÜKŞEHİR’İN “YALIN BELEDİYECİLİK” UYGULAMALARINI ANLATTI
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Bursa’da düzenlenen “Yalın Belediyecilik” sempozyumuna katılarak Konya Büyükşehir’in bu konudaki uygulamalarını anlattı. Belediyelerdeki en önemli gündemlerden birisinin dijitalleşme olduğunu belirten Başkan Altay, “Artık vatandaşın belediyeye gelmeden hizmet aldığı, insanların bulundukları yerden işlerini halledebildikleri bir teknolojiye kavuşmuş durumdayız. Bu da bizim için önemli gündem maddelerinden birisi” dedi. Dünyada her şeyin kullanıcılara göre şekil aldığını ifade eden Başkan Altay, ”Biz kendimizi ne kadar sadeleştirirsek sadeleştirelim, hizmet verdiğimiz insanların buna ulaşımını sağlamamız gerekiyor. Bizim görevimiz vatandaşlarımızın memnuniyetini yükseltmek” diye konuştu. Afet dönemlerinde dijitalleşmenin önemine de değinen Başkan Altay, “Özellikle altyapıda bütün işlemlerimizin dijitale dönüşmesi, iş yükümüzü ciddi manada azaltırken kişiye bağlı olmaktan çıkıyoruz. Ayrıca afet durumunda müdahale etmemiz gereken yeri hem kendi şehrimizde hem diğer şehirlerde çok kolay tespit etme imkanına da kavuşmuş oluyoruz” diye konuştu.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Bursa’da düzenlenen “Yalın Belediyecilik” sempozyumunda Konya Büyükşehir’in bu alandaki uygulamalarını anlattı.
Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile TBB Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın ardından konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu tür toplantıların ve iyi örneklerin diğer şehirlerde de uygulanması adına büyük önem taşıdığını ifade etti.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bu kapsamda çok kıymetli çalışmaları olduğunu belirterek teşekkür eden Başkan Altay, bütün belediyeler için şu anda en önemli gündemlerden birisinin sürdürülebilirlik ve kaynak yönetimi olduğuna dikkati çekti.
BAŞKAN ALTAY PERSONEL MOTİVASYONUNUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Belediyelerdeki en önemli gündemlerden birisinin de yalın belediyecilik anlamında dijitalleşme olduğunu belirten Başkan Altay, “Artık vatandaşın belediyeye gelmeden hizmet aldığı, insanların bulundukları yerden işlerini halledebildikleri bir teknolojiye kavuşmuş durumdayız. Bu da bizim için önemli gündem maddelerinden birisi. Ben bu konuda önemli işlerden birisinin de personel motivasyonu olduğuna inanıyorum. İşi en iyi sadeleştirecek, israftan kaçacak, onu yapan kişidir. Çünkü bütün aşamalarını bizim bilme şansımız yok. Onun için belediye çalışanlarımızın sürece katkısı çok kıymetli. Türkiye Belediyeler Birliği’ne çok teşekkür ediyorum. Belediyecilik anlamında bu tür programlarla hepimize gelecek vizyonu açısından çok önemli katkı sunuyorlar” ifadelerini kullandı.
“BİZİM GÖREVİMİZ VATANDAŞLARIMIZIN MEMNUNİYETİNİ YÜKSELTMEK”
Açılış konuşmaları ve birinci oturum sonrası verilen aranın ardından Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilçin Meydan’ın başkanlığını yaptığı “Yüzüncü Yılda Yerel Yönetimler ve Verimlilik” başlıklı ikinci oturumda da konuşan Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Şehir hizmetlerinden bahsetti.
Dünyada her şeyin kullanıcılara göre şekil aldığını ifade eden Başkan Altay, ”Biz kendimizi ne kadar sadeleştirirsek sadeleştirelim, hizmet verdiğimiz insanların buna ulaşımını sağlamamız gerekiyor. Aslında dünyada her şey kullanıcılara göre şekilleniyor. Bizim görevimiz de kullanıcılarımızın yani vatandaşlarımızın memnuniyetini yükseltmek. Özellikle insanların işini belediyeye gelmeden halledebilmesi, bizim kendi içimizde tekrar eden işleri dijital hale getirerek çoktanlıktan kurtulmakla ilgili birçok faaliyet yürütüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
“AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRIYOR”
Başkan Altay, pandemi döneminde belediyecilik adına birçok şeyin yeniden konuşulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
“Burada kazandığımız faydayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir yere taşındığınızda belediyeye gelip su abonelik sözleşmesi yapmanız gerekir ki su abonesi olup sayacını açabilesin. Ama pandemide insanlar gelemeyince bunu dijital olarak nasıl yapabiliriz diye bir çalışma yürüttük. Şu an itibariyle Konya’da belediyeye gelmeden abonelik sözleşmenizi imzalayabiliyorsunuz. Bu bizim için belediyeye gelen insanları misafir edeceğimiz yerlerin azalmasına, yüz yüze personelin azalmasına katkı sağladı. Onun için ben akıllı şehirler meselesinin çok ciddi manada hayatımızı kolaylaştırdığını düşünüyorum. Şu anda da ASELSAN, Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi ile birlikte Akıllı Şehir Strateji Planıyla ilgili ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bütün yapabildiğimiz işleri akıllı hale getirme, mümkünse yapay zeka kullanarak daha az çalışanla daha fazla hizmet vermenin yoluna gidiyoruz. Yalınlaşma konusunu mutlaka akıllı şehir uygulamalarıyla desteklememiz gerektiğini düşünüyorum.”
“DİJİTAL UYGULAMALARIN ÖNEMİ AFETLER, SALGIN HASTALIKLAR GİBİ OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ORTAYA ÇIKIYOR”
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlere de değinen Başkan Altay, “Depremde biliyorsunuz çok büyük bir imtihandan geçtik. Özellikle akıllı şehircilik uygulamalarının afet anlarında da işimize ne kadar yaradığını görmüş olduk. Şimdi onunla ilgili de bir çalışma yürütüyoruz. Özellikle altyapıda bütün işlemlerimizin dijitale dönüşmesi hem iş yükümüzü ciddi manada azaltıyor, kişiye bağlı olmaktan çıkıyoruz hem de afet durumunda müdahale etmemiz gereken yeri kendi şehrimizde ve diğer şehirlerde çok kolay tespit etme imkanına da kavuşmuş oluyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Oturumda; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile TBB Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da “Yalın Belediyecilik” kapsamında şehirlerinde yürüttükleri çalışmaları anlattı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı