AK Parti’den Yeni Anayasa İçin Dördüncü Çalıştay: Yasama ve Yürütme Masaya Yatırıldı
AK Parti, Türkiye’nin sivil bir anayasaya kavuşma hedefi doğrultusunda düzenlediği “Yeni Anayasa Çalıştayları” serisinin dördüncüsünü bugün Ankara’da parti genel merkezinde gerçekleştirdi. Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığındaki çalıştaya, hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi, sosyoloji ve felsefe gibi farklı disiplinlerden akademisyenler katıldı.
Yeni Anayasa Süreci ve Çalıştaylar
Çalıştayın başkanlığını yapan AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı, partisinin kurulduğu günden bu yana yeni anayasa hedefinin değişmediğini vurguladı. Yazıcı, ❝Anayasa’nın ilk dört maddesi bizim için tartışma konusu değildir. Bu maddeler mahfuz kalmak kaydıyla, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak, sivil ve kapsayıcı bir anayasa hedefimiz var❞ dedi. Daha önceki çalıştaylarda anayasa yapım yöntemi, meslek kuruluşlarının beklentileri ve temel hak ve özgürlükler gibi konuların ele alındığını anımsatan Yazıcı, dördüncü çalıştayda ise ❝yasama ve yürütme organlarının yeni anayasada nasıl yapılandırılması gerektiği❞ sorusuna odaklanıldığını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Sistemi Değerlendirmesi
Çalıştayda, mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulamadaki durumu da değerlendirildi. Sistemin tıkanması gibi bir durumun olmadığını ifade eden Yazıcı, ❝Her sistemde zamanla ortaya çıkan uygulama sorunlarının değerlendirilebileceğini ve gerekli revizyonların yapılabileceğini❞ kaydetti.
Gelecek Adımlar ve Mutabakat Çağrısı
Yeni anayasa süreci kapsamında gelecek dönemde yargı konusunun ele alınacağı bir çalıştayın ve siyaset deneyimi olan isimlerle kapsamlı bir değerlendirme toplantısının planlandığını açıklayan Yazıcı, bu sürecin birkaç ay içinde tamamlanacağını belirtti. Yazıcı, ❝Parlamento aritmetiği uygun olursa, Türkiye Yüzyılı’nın anayasasını bu Meclis yapar❞ ifadelerini kullandı. Anayasa yapmanın milletin hakkı olduğunu vurgulayan Yazıcı, bu hakkın kullanılması için geniş toplumsal mutabakatın ve siyasi uzlaşının önemine işaret ederek, ❝Mecliste konsensüs oluşmadan anayasa yapılmaz. Biz bunu biliyoruz ve o ortak zemini oluşturmaya çalışıyoruz❞ dedi.