Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal taraflarla iş birliğini 2024’te rekor seviyeye taşıdı: Rapora göre 2465 etkinlik düzenlendi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 yılı boyunca sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar gibi çeşitli sosyal taraflarla geniş çaplı iş birliği faaliyetleri yürüttü. Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayımlanan “2024 Yılı Sosyal Taraflarla İş Birliği Raporu”na göre, bu iş birlikleri kapsamında merkez teşkilatı tarafından 164, il müdürlükleri tarafından ise 2301 olmak üzere toplam 2465 etkinlik düzenlendi. Rapora göre, merkez teşkilatında gerçekleştirilen etkinliklere sivil toplum kuruluşu, üniversite, yerel yönetim, özel sektör ve uluslararası kuruluşlardan toplam 5012 temsilci katılım sağladı.
Sosyal Taraflarla Güçlü İş Birliği Mekanizması
Bakanlık, 2022 yılında ilk kez hayata geçirdiği Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planı (2022-2023) çerçevesinde, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, kamu kurumları ve uluslararası kuruluşlarla güçlü bir iş birliği zemini oluşturmayı hedefledi. Rapor, bu hedefe yönelik 2024 yılındaki faaliyetleri detaylandırıyor.
Politika Oluşturmada Sosyal Tarafların Rolü
Politikaların oluşturulmasında sosyal tarafların etkin katılımını sağlamak, istişare mekanizmalarını güçlendirmek ve sivil toplumun kapasitesini artırmak amacıyla çalışmalar yürüten Bakanlık, sosyal tarafların yalnızca uygulayıcı değil, politika geliştirme süreçlerinin etkin bir paydaşı haline gelmesi için çaba harcadığını belirtiyor.
Afet Yönetiminde İş Birliği Vurgusu
Raporda, sosyal taraflarla yapılan işbirliğinin afet durumlarında sivil toplum kuruluşlarının etkin bir şekilde koordine edilmesine yardımcı olduğu ve afetzedelerin sosyal hizmetlere daha hızlı ve etkin biçimde erişiminin sağlandığı vurgulanıyor. Bakanlığın gelecek dönem hedeflerine de yer verilen raporda, ❝2025–2027 dönemini kapsayan Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve II. Eylem Planımız; ilk Eylem Planı sürecinde sağlanan ilerlemeyi daha da ileri taşımayı, sosyal taraflarla iş birliğini derinleştirmeyi ve kalıcı, güçlü yapısal ortaklıklar kurmayı hedeflemektedir❞ ifadeleri yer alıyor.
Hizmet Kalitesi ve Erişilebilirlik İçin Ortak Çalışma
Daha kapsayıcı ve katılımcı bir anlayışla sivil toplumla olan koordinasyonun güçlendirilmesinin öncelikli hedef olduğu kaydedilen raporda, hizmet kalitesini artırmak amacıyla sosyal taraflarla birlikte çalışıldığı belirtiliyor. Raporda yer alan değerlendirmede, ❝Aile, çocuk, engelli, kadın, yaşlılar ve sosyal yardım ihtiyacı duyan bireyler, şehit yakını ve gaziler başta olmak üzere tüm kesimlere yönelik hizmetlerimizin etkinliğini artırmak için sosyal taraflarla birlikte çalışıyoruz. Amacımız; hizmet kalitesini herkes için erişilebilir ve standart hale getirmek, istişare ve koordinasyonu güçlendirmek ve kimseyi geride bırakmayan kapsayıcı bir toplum yapısını hep birlikte inşa etmektir. 2024 Yılı Sosyal Taraflarla İş Birliği Raporu’nun, önümüzdeki yıllarda sosyal taraflarla yürüteceğimiz ortak çalışmalara yön vermesi ve Bakanlığımızın hizmet kalitesini daha da yükselterek bu nitelikli hizmet anlayışını sürdürülebilir kılacak pek çok etkili faaliyete ilham olması için çalışmalarımıza devam ediyoruz❞ ifadeleri kullanıldı.
Bakan Göktaş’tan Değerlendirme
Konuya ilişkin açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, iş birliğinin önemine dikkat çekti. Bakan Göktaş, ❝Güçlü aile, güçlü toplum vizyonumuz doğrultusunda, sosyal taraflarla iş birliğimizi zirveye taşıdığımız bir dönemden geçiyoruz. Bu kapsamda, 2025 Aile Yılı vesilesiyle ilk 6 ayda aile konusunda toplumun çok farklı kesimlerinden paydaşlarla pek çok anlamlı etkinliğe imza attık. Aile Yılı sosyal taraflarla işbirliğini geliştirmek ve güçlendirmek için de bize önemli bir fırsat sunmuş oldu❞ dedi.