enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Samsun
5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Açık
12°C

İşte örnek kadın çiftçi

İşte örnek kadın çiftçi
24.05.2022
34
A+
A-

Ankara’dan Samsun’a gelip tarlaya girdi. Sigortasını bozdurup toprağa yatırdı.

İşte örnek kadın çiftçi

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimde desteklediği kadın girişimcilerden Gülşen Hekimoğlu, aldığı desteklerle tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriyor. Bireysel emeklilik sistemindeki parasını bozdurup toprağa yatıran ve sonrasında aldığı desteklerle tarlasında kadın çiftçiler istihdam eden Hekimoğlu, ürünlerini markalaştırıp paketleyerek satışa sunmaya hazırlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Kadın istihdamına yönelik projelerimizden bir tanesi de tıbbi ve aromatik bitkilerin geliştirilerek yaygınlaştırılmasıdır. Verdiğimiz destekler devam edecek” dedi.

Verimli ovalara sahip Samsun’da tarımsal üretimi geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, birçok sektörde kullanım alanı yaygın ve katma değeri yüksek alım garantili ürünlerden Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi’ne devam ediyor. Bafra, Havza ve 19 Mayıs ilçelerinin kırsal mahallelerini aromatik bitkilerden Salep, Nane, Kekik, Defne, Adaçayı, Ekinezya ve Lavanta üretim merkezi haline getirmeyi hedefleyen belediye, çiftçilere ve girişimcilere yönelik desteklerini sürdürüyor.

SAMSUN’DA ÇİFTÇİ OLDU

2021 yılında dağıtılan toplam 225 bin 500 adet aromatik bitki fidesini toprakla buluşturan çiftçiler, su deposu ve damla sulama sistemi destekleriyle de ürünlerini daha sağlıklı yetiştiriyor. Bunlardan birisi de iki yıllık çiftçi Gülşen Hekimoğlu. Bireysel emeklilik sisteminde biriken parasını çekerek hayalini gerçekleştirmek için kızıyla birlikte Ankara’dan Samsun’a gelen Hekimoğlu, eşinin de katkısıyla Bafra ilçesinde aldığı tarlasında Salep üretimine başladı. İlaveten Havza ilçesi Kale Mahallesi’nde de nane yetiştiren genç çiftçi, istihdam ettiği yöre kadınlarıyla hasat öncesi bakım temizliği yapıyor.

KOOPERATİF KURDU

Geçen yıl büyük emekle yetiştirdiği az miktardaki ürünlerini Çorum ve Adana’ya satan Gülşen Hekimoğlu, bu yıl ise daha çok rekolte bekliyor. Kendisi gibi girişimci ruhlu kadınlara önderlik yapmak için Bafra ilçesinde Dönüşüm Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kuran Hekimoğlu, kadın üyelerini de üretime geçirdi. Üyeleriyle ortak üretim alanı oluşturan Gülşen Hekimoğlu, paketlenmiş ürünlerini markalaştırarak satışa sunacak.

YÜKSEK REKOLTE BEKLİYOR

Üretme arzusunu Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle yerine getirdiğini söyleyen Gülşen Hekimoğlu, “Üretmemek beni çok mutsuz ediyordu. Çocuğumu büyüttükten sonra ne yapabilirim diye düşünerek araştırmalara başladım. Arazide çalışmayı sevdiğim için Samsun’daki salep üretimini duydum. Bireysel emeklilikte biriken paramı bozdurarak kızımla birlikte Ankara’dan Samsun’a gelip Bafra’daki 100 metrekarelik alanda salep üretimine girdim. Çiftçi eğitimlerine katıldım. Tıbbı ve aromatik bitki üretmemi çeşitlendirmek için ne tür desteklere ihtiyacım olduğunu belirledim. Büyükşehir belediyesinden fide ve tarla içi sulama destekleri aldım. Bunun yanında arazi satın alarak öz sermayemden 400 bin TL’lik yatırım yaptım. Geçen yıl az da olsa yetiştirdiğim ürünleri sattım. Ama bu yıl çok umutluyum. Nane fiyatları henüz belirlenmedi ama bu sene yaş nanede 20 ton, kekikte de 10 ton rekolte ve karşılığında da 60 bin liralık gelir bekliyorum. Gerçekleştirebilirsem üretim alanımı artıracağım” bilgisini verdi.

ÜRÜNLER MARKALAŞARAK SATILACAK

Çevresindeki kadınları üretime teşvik ettiğini anlatan Hekimoğlu, “Girişimci ruha sahip arkadaşlarıma önderlik ederek önce çiftçi olmalarını sağladım sonra da kooperatif kurduk. Üyelerimin hepsi eğitimli

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir