enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0936
EURO
37,9522
ALTIN
2.818,69
BIST
9.758,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
26°C
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
23°C
Perşembe Yağmurlu
25°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C

İsrail Sazanı Avlama Programı OMÜ Gölet’te yoğun katılımla gerçekleşti

İsrail Sazanı Avlama Programı OMÜ Gölet’te yoğun katılımla gerçekleşti
24.05.2022
49
A+
A-

İsrail Sazanı Avlama Programı OMÜ Gölet’te yoğun katılımla gerçekleşti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından düzenlenen farkındalık etkinliğinde onlarca kişi ‘istilacı tür’ olan İsrail sazanını avlamak için yarıştı. İsrail sazanı balıkların yumurtalarını yiyerek beslenmesi sonucunda diğer balık türlerinin üremesine engel oluyor. Balık türlerinin soyunu tehlikeye sokan aynı zamanda da biyolojik çeşitliliğin sağlanmasına da engel olan bu tür için OMÜ tarafından “İstilayı Engellemek İçin İsrail Sazan Avlıyoruz” isimli yarışma düzenlendi. OMÜ Gölet’te düzenlenen yarışmaya çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Kimisi olta ile gelirken oltası olmayan vatandaşlara da OMÜ tarafından olta temin edildi.

‘Avlanan diğer balıklar göle geri bırakıldı’

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal etkinlikte öğrenciler ile bir araya gelirken dereceye giren öğrenci ve balıkçılara ödül takdiminde bulundu. Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Halil İbrahim Zengin, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Güngör Kural katıldı. Yarışamaya katılan balıkçılar tarafından tutulan farklı türdeki balıklar göle geri bırakıldı.

“Doğal balıklarımız için çok büyük bir tehlike olmaya devam ediyor”

 

Tedbir alınmadığı durumunda doğal balıkçılık açısından göllerin, akarsuların çölleşeceğini ifade eden OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, “Bugün 19 Mayıs sebebiyle üniversitemizin şuan ki iç sularımızda bir tehlikeyi gündeme getirmesi adına İsrail sazanı tutma etkinliği gerçekleştiriyoruz. Üniversitemizin daha önce içme suyu sağlayan göletinde maalesef diğer su ve nehirlerimizde olduğu gibi burada da kimin tarafından getirildiği belli olmayan İsrail sazanı şu anda da baskın bir durumdadır. İsrail sazanı iç sularımız için, doğal balıklarımız için çok büyük bir tehlike olmaya devam ediyor. İsrail sazanı her türlü habitata uyum sağlayan her çeşit habitattaki canlıların yumurtalarıyla beslenen, yavrularıyla beslenen balıktır. Oldukça geniş habitatlarda yaşayabilmektedir. Tuzlu sularda, sıcak sularda, mikrobun yaşamadığı sularda bile yaşamaktadır. Hatta Samsun’da geçtiğimiz aylarda meydana gelen sel durumunda körfezdeki iç sularımızda, denizde bile bu türlere rastladık. Körfezde yaşamaya devam ediyorlar. Uzun süre yaşayacaklarını çok tahmin etmesem de bu kadar süre içerisinde yaşaması da bu türün ekolojik toleransının ne kadar yüksek olduğunu gösteren ciddi bir göstergedir. Burada bizi duyanlara şu haberi vermek istiyorum. Maalesef iç sularımızın tamamında İsrail Sazanı adı verilen bu türler doğal türlerimizle savaş başlatmışlardır. Birçok habitatta bu savaşın galibi İsrail sazanıdır. Eğer tedbir almazsak, sayının bu şekilde arttığını ve bir müddet sonra doğal balıkçılığımız açısından göllerimiz, akarsularımız maalesef çölleşecek. Doğal türleri bulmak zorlaşacak” dedi.

 

“Göldeki popülasyonun azalması noktasında küçükte olsa bir katkı yapmak istiyoruz”

 

OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Yılmaz, “Güzel bir etkinlik oluyor. Oldukça yoğun bir katılım söz konusu. Buradaki amaç üniversitemizin gölünde var olan İsrail Sazanı olarak bilinen balığın göldeki popülasyonunun azalması noktasında küçükte olsa bir katkı yapmaktır. Bu bir başlangıçtır. İnşallah bundan sonraki senelerde değişik zaman diliminde bu ve buna benzer faaliyetler artarsa en azında bu gölde ve buna benzer göllerde yoğun popülasyon oluşturan İsrail Sazanının popülasyonunun azalması noktasında bir katkı vermiş oluruz. Tabii, sadece İsrail Sazanı değil diğer bazı istilacı türlerinde yine bulundukları habitatlarından bu tür göletlere taşınması noktasında da engel olmak gerekiyor. Bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınması lazım. Bu tür faaliyetleri farkındalık oluşturması açısından önemli görüyorum” diye konuştu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir