Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji alanındaki öncü firmalarından olan Consus Enerji, 2022 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artırarak 453 milyon TL’ye çıkaran Consus Enerji’nin, FAVÖK’ü yüzde 64’lük artışla 151 milyon TL’ye, net kârı ise yüzde 221’lik artışla 75 milyon TL’ye yükseldi.
2022 yılının ilk dokuz ayına ait sonuçlar hakkında konuşan Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, “Emtia fiyatlarında, küresel ölçekte yaşanan enerji krizinin de etkisiyle kısa bir sürede gerçekleşen artışların, enerji piyasasındaki dengeleri bozduğu ve öngörülebilirliği oldukça azalttığı bir dönemden geçiyoruz. Arz güvenliğinin daha fazla öne çıktığı bu dönemde, her ne kadar global ölçekte, fosil yakıt projeleri tekrar ivme kazanmış gibi görünse de, beklentimiz bu eğilimin geçici olması ve krizin etkileri azaldıkça yenilenebilir enerji yatırımlarının tekrar öne çıkmasıdır. Consus Enerji olarak, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde de yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji santrallerimizle üretimlerimize devam ettik ve 2022 yılının ilk dokuz ayındaki gelirlerimizi, faaliyet kârımızı ve net kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre artırdık. Hedeflediğimiz yatırımlarımızı yıl sonuna kadar tamamlamaya odaklandık. Üretim portföyümüzü büyütmek için de çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.” dedi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji alanındaki öncü firmalarından olan Consus Enerji’nin gelirleri 2022 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artarak 452 milyon 684 bin 204 TL’ye ulaştı. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr’ı (FAVÖK) ise yüzde 64’lük artışla 151 milyon 429 bin 758 TL’ye yükseldi. Finansman kalemleri ve Vergi sonrası net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 221’lik artışla 74 milyon 777 bin 95 TL olarak gerçekleşti.
Biyokütle ve Güneş Enerjisi iş kollarından oluşan Yenilenebilir Enerji sektöründeki faaliyet kârlılığı toplamda yüzde 174 arttı. Yenilenebilir Enerji alanındaki büyüme yılın ilk dokuz ayında da devam etti. 2022’nin ilk dokuz ayında Yenilenebilir Enerji’deki gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göreyüzde 118’lik artışla 345 milyon 440 bin 798 TL’ye çıkaran Consus Enerji, bu alandaki FAVÖK’ünü de yüzde 135’lik artışla 137 milyon 556 bin 249 TL’ye çıkardı.
Dağıtık Enerji alanında, 2022 yılı ilk çeyreğinde ülke genelinde sanayi şirketlerine getirilen doğal gaz kısıtlamaları sonucunda hizmet satış miktarları geçen yılın aynı dönemine göre azalış gösterse de elektrik fiyatlarındaki yükseliş ile gelirler yılın ilk dokuz ayında yüzde 12’lik artışla 89 milyon 370 bin 688 TL’ye yükseldi. Enerji hizmet satış miktarlarındaki yaşanan zorunlu azalış ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ile karşılaştırıldığında güncellenen yönetmelik etkisiyle spot elektrik fiyatlarındaki yükselişin kısıtlı kalması ile bu iş kolu faaliyetlerinden elde edilen FAVÖK, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 azalarak 29 milyon 716 bin 710 TL seviyesinde gerçekleşti.
Elektrik fiyatları ve doğalgaz maliyetleri arasındaki farkın normalleşme eğiliminde olması ve son dönemde geçtiğimiz birkaç senede gerçekleşen ortalama değerlere yaklaşması, bu iş kolundaki karlılıkların da artacağına yönelik olumlu beklenti yaratmaktadır. Elektrik piyasasında 3. Çeyrekte gerçekleşen fiyat gelişmeleri sonucu Consus Enerji, 3. Çeyrek döneminde Dağıtık Enerji iş kolunda 2022 yılı içindeki en yüksek çeyreksel FAVÖK rakamına ulaşmıştır.
Enerji üretim faaliyetleriyle entegre bir şekilde oluşturulan iş modeli kapsamında elektrik ticareti alanında da faaliyet gösteren Consus Enerji, 2022 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre bu iş kolunda gelirlerinde yüzde 45 artış kaydederek, 17 milyon 872 bin 717 TL’ye ulaşmıştır. Elektrik tedariğinde gerçekleşen FAVÖK artış oranı ise yine aynı dönem için yüzde 659 oranında gerçekleşmiş ve 3 milyon 106 bin 397 TL’ye ulaşmıştır.
Öngörülebilirliğin azaldığı bu dönemde, faaliyet ve net karımızı geçen yılın aynı dönemine göre artırdık
Şirketin 2022 yılı ilk dokuz ayındaki finansal ve operasyonel performansını değerlendiren Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, “Emtia fiyatlarında, küresel ölçekte yaşanan enerji krizinin de etkisiyle gerçekleşen artışların, enerji piyasasındaki dengeleri bozduğu ve öngörülebilirliği oldukça azalttığı bir dönemden geçiyoruz. Arz güvenliğinin daha fazla öne çıktığı bu dönemde, her ne kadar global ölçekte, fosil yakıt projeleri tekrar ivme kazanmış gibi görünse de, beklentimiz bu eğilimin geçici olması ve krizin etkileri azaldıkça, yenilenebilir enerji yatırımlarının tekrar öne çıkmasıdır. Consus Enerji olarak, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde de yenilenebilir enerji ve dağıtık enerji santrallerimizle üretimlerimize devam ettik ve 2022 yılının ilk dokuz ayındaki gelirlerimizi, faaliyet kârımızı ve net kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre önemli seviyede artırdık.” diye konuştu.
EPDK lisans tadillerini onayladı
Consus Enerji’nin Aydın ve Mardin’de bulunan biyokütle santrallerine yardımcı kaynak olarak kuracağı güneş santrallerine ilişkin lisans tadillerinin EPDK tarafından onaylandığına ifade eden Arpacıoğulları, “İlgili yatırımları yılın son çeyreği ve de 2023’ün ilk çeyreği içinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Mevcut lisanslarımıza yapılan tadiller sonrası bu biyokütle santrallerimize ilave olarak güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulumu için yüklenici firmalar ile yapım sözleşmeleri imzalanmıştır. EPDK’nın yardımcı kaynak kuruluşu ve kurulu güç kapasiteleri hakkında yakın zamanlı mevzuatta yaptığı değişiklikler takip edilmekte, bu santrallerde elde edilebilecek ilave kurulu güç için gerekli başvuru süreçleri de başlatılmıştır.
Dağıtık Enerji iş kolunda ise potansiyel müşterilerin öz tüketimlerini karşılamaya yönelik yapacağımız yeni güneş enerjisi santralleri ile kurulu kapasitemizi artırmayı amaçlıyoruz. Bu yönde yüksek kapasitelere ulaşan potansiyel müşteri portföyümüz ile önemli yol aldık diyebilirim” dedi.
Müşterilerin öz tüketimlerine yönelik güneş santrallerini enerji performans sözleşmeleriyle hayata geçirmeyi hedefliyoruz
Üretim portföyünü büyütmek için de çalışmalar tüm hızıyla sürerken, halihazırda toplamda 200 MW’ı aşkın kapasiteye ulaşan çeşitli sektörlerden potansiyel müşteriler ile dağıtık güneş santrallerine ilişkin proje geliştirme faaliyetlerinin devam ettiğini anlatan Arpacıoğulları, “2022 yılının üçüncü çeyreğinin hemen akabinde yerleşik bir sanayi firması ile bu firmanın sahibi olduğu sanayi tesisinin öz tüketimine yönelik olarak, güneş santralinin kurulumu ve işletilmesine ilişkin Enerji Performans Sözleşmesi imzaladık. Yine dağıtık enerji iş kolumuzda, sanayi alanında faaliyet gösteren başka bir müşterimizin mevcut kojenerasyon santralinde kapasite artırımına gidilmesi ve ek bir santral kurulumuna yönelik sözleşme imzaladık” Atay Arpacıoğulları, yurtdışında da Antigua ve Barbuda’da planlanan güneş enerjisi santrali yatırımına yönelik sözleşme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Yıl sonuna kadar planlanan yatırımları tamamlamaya odaklandık
Arpacıoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere şirketimiz ikinci çeyrekten itibaren Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Halka arzdan elde etmiş olduğumuz kaynak ile birinci önceliğimiz 2022 yılı için planlanan yatırımlara hızla başlamaktı. Ancak gerek ilgili izin süreçlerinin öngörülenden uzun sürmesi gerekse tedarikte yaşanan aksamalar sebebiyle ilgili yatırımlara yılın ikinci yarısında başladık. Yıl sonuna kadar plan dahilindeki yatırımlarımızı tamamlamaya odaklandık; portföyümüzü büyütmeye yönelik yatırımlarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.Halka arz gelirlerinin önemli bir kısmı ile borç azaltımını gerçekleştirdik. Gelecek dönem için başlıca hedefimiz hem santral kurulu gücü hem de mali performans açısından sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve güçlü bir bilanço ile değer yaratmak olacak.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı