enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2929
EURO
36,9579
ALTIN
3.032,02
BIST
8.766,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Açık
18°C
SON DAKİKA
ARDAHAN-BHA Ardahan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı tarımsal ürün maliyet hesaplamaları kapsamında çiftçi ziyaretleri gerçekleştirdi. Tarımsal giderler ve gelirlerin doğru bir şekilde belirlenmesi amacıyla, İl genelini temsil edecek şekilde farklı köylerdeki çiftçilerle sahada birebir görüşmeler yapıldı. Müdürlük bünyesindeki ziraat mühendisleri, Merkez ilçede topografik olarak belirlenen köylerde çiftçilerin üretim sürecindeki maliyet bilgilerini topladı. Ardahan iline ait maliyet verileri, Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletildi. Ayrıca, çiftçilerin doğru beyan verebilmeleri için dijital veri girişleri de yapılarak süreç tamamlandı.
ANKARA-BHA Nahçıvan Devlet Üniversitesinin (NDÜ) ev sahipliğinde “Gelenekselden Dijitale Medya Araçlarında Dönüşüm” temasıyla düzenlenen etkinliğin açılışına RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş, Türkiye’nin Nahçıvan Başkonsolosu Asip Kaya, NDÜ Rektörü Elbrus İsayev, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. RTÜK Başkan Vekili Karadaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nahçıvan Türk kapısıdır” sözlerini hatırlattı ve etkinliği bu nedenle burada düzenlendiklerini bildirdi. Karadaş, düzenledikleri çalıştayın Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz bağ ve güvenin bir defa daha ilanı anlamına geldiğini belirtti. İletişim çağını yaşadıklarını ve medyanın da iletişimin en önemli ve en etkili aracı olduğunu söyleyen Karadaş, “Geleneksel medya artık çağın ihtiyaçlarına cevap veremediği gibi bu değişime ayak uyduramayanlar hızla tarihe karışıyor. Dijital medya çağımızın en belirleyici ve etkileyici sektörü haline geldi.” dedi. Karadaş, Türkiye’de internet erişim oranının yüzde 94,5 düzeyinde olduğunu kaydederek “Dijital medyanın ve yayıncılığın gelişimi sadece fırsatlar değil, aynı zamanda çeşitli zorluklar ve sorunlar da getiriyor. Dolayısıyla büyük bir hızla gelişim gösteren ve hayatımızın her alanında var olan bu sektörün belli kural ve kaidelere tabi olması kaçınılmazdır. Dijital medyanın da diğer alanlarda olduğu gibi düzenleme ve denetleme dışında kalması düşünülemez.” ifadelerini kullandı. Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini belirten Karadaş, “Gazze’de, Lübnan’da büyük vahşet yaşanıyor. Bu durum kardeşliğimizin ne kadar önemli, ne kadar hayati olduğunu belgelediği gibi işbirliğimizi çok daha ileri götürmemiz gerektiğini de ortaya koyuyor. Azerbaycan’ın Karabağ zaferi önümüze yeni ufuklar açmıştır. Dijitalleşmenin sağladığı imkanları da kullanarak ortak tarihimize, dilimize, kültürümüze ve inancımıza sahip çıkarak milli kimliğimizi pekiştirmeliyiz.” şeklinde konuştu. Etkinlik, “Dijital Medyada İslamofobi”, “Geleneksel Radyonun Dijital Dönüşümü: Spotify & Podcast”, “Medya Araçlarındaki Dönüşüm ve RTÜK’ün Değişen Rolü”, “Medya Araçlarında Görsel Dilin Evrimi”, “Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı: Zorluklar ve Çözümler”, “Medya Araçlarında Kültür Aktarımı Bağlamında Çizgi Filmler” gibi akademik sunumlarla devam etti. Azerbaycan ve Türkiye’nin yanı sıra etkinlikte Bosna-Hersek, Fas, Filistin, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Libya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Tunus, Karadağ’dan 26 yüksek lisans öğrencisi yer aldı. Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye’nin gönül coğrafyasındaki diğer ülkeler arasında bağ kurulmasında aracı olacak gençlerin, görsel ve işitsel medya uygulamalarında deneyim kazanmalarını ve mevcut sosyokültürel bağlarını güçlendirmelerini temin etmek ve geleceğe ışık tutmak amacıyla gerçekleştirilen çalıştay, çeşitli etkinliklerle 27 Ekim’de Kars’ta sona erecek.
Benzin ve motorinin litre fiyatına zam!
Mersin’de jandarmadan dolandırıcılık operasyonu: 7 gözaltı
TÜRK BOĞAZLARINDA 20 YILDA 2 MİLYONA YAKIN GEMİ GEÇTİ…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Karadeniz’in ilki: Ata tohumlar,  Atakum’da korunuyor 

Karadeniz’in ilki:     Ata tohumlar,   Atakum’da korunuyor 
A+
A-

Karadeniz’in ilki:

 

Ata tohumlar,

Atakum’da korunuyor

 

Ata tohumlar, Atakum’dan

geleceğe taşınıyor

 

Atakum Belediyesi’nin Karadeniz Bölgesi’nde ilk defa kurduğu AtaTohum Merkezi’nde, genetiğiyle oynanmamış tohumlar koruma altına alınıp geleceğe taşınıyor. 457 türde atalık tohumun saklandığı merkezde, çocuklara uygulamalı tarım eğitimi verirken ata tohum yetiştirmek isteyen üreticilerle de tohumlar paylaşılıyor.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin öncülüğünde, geleneksel tarımda binlerce yıldır kullanılan atalık tohumların kayıt altına alınarak geleceğe taşınabilmesi için Karadeniz Bölgesi’nde ilk olarak kurulan AtaTohum Merkezi, “Bir tohum, bir ülkeyi kurtarır” sloganıyla hizmet vermeye devam ediyor.

 

457 TÜR ATA TOHUM

Atakum Belediyesi AtaTohum Merkezi, faaliyete geçtiği 2020 yılında 232 çeşit ata tohumu envanterinde bulundururken bu sayı 2024 yılında 457’ye ulaştı. Türkiye’nin dört bir yanından tohum bağışı kabul eden AtaTohum Merkezi’nde, bağışlanan tohumları bağışta bulunan kişinin adıyla birlikte envantere kaydediliyor. Özel saklama haznelerinde muhafaza edilen tohumlar merkezin güvenlikli odasında tutuluyor. Her bir tohum, sayısının artırılması için yaz kış süren yıllık üretim planına dahil edilerek merkezin parsellerinde ekilerek tohum sayısı artırılıyor. Elde edilen tohumlar, çiftçiler ve yerel tohum grupları ile paylaşılıyor.

 

MİNİK ELLER TOPRAKLA BULUŞUYOR

Merkezde görevli ziraat mühendisleri, Köy Enstitüsü modelini örnek aldıkları “Uygulamalı Tarım Eğitimi” programıyla, okullarda veya merkezin yetiştirme parsellerinde öğrencilerle bir araya geliyor ve minik eller toprakla buluşuyor. Çocuklara eğlenceli bir şekilde bilgiler verilen eğitimlerde, “Tohum ve bitki nedir?” “Nasıl oluşur?” “Nasıl ekilir?” sorularının cevapları başta olmak üzere, toprakta yetişen mahsullerin günlük hayattaki önemi ve basit tarım aletleri gibi konular işleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir