enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,0121
EURO
41,8570
ALTIN
3.769,57
BIST
9.399,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Yağmurlu
13°C
Samsun
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Salı Yağmurlu
8°C

“Son 30 yılda hipertansiyon kaynaklı ölümler 2 kat arttı”

“Son 30 yılda hipertansiyon kaynaklı ölümler 2 kat arttı”
24.01.2024
11
A+
A-

“Son 30 yılda hipertansiyon kaynaklı ölümler 2 kat arttı”

Hipertansiyonun, sistolik (büyük) ya da diastolik (küçük) tansiyon değerlerinin herhangi birinin beklenen değerlerden yüksek olması durumu olduğunu belirten Uzm. Dr. Alirıza Erbay, “Ülkemizde erişkinlerde hipertansiyon; her 3 kişiden 1’ini etkilemiştir. Bu oran 65 yaş üzerinde her 5 kişiden 2’si şeklindedir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Alirıza Erbay, hipertansiyon hakkında bilgilendirmelerde bulundu.1990 yılından 2019 yılına kadar dünyada hipertansiyona sahip olan hasta sayısı yaklaşık 2 kat arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Alirıza Erbay,“1990’da 648 milyon, 2019’da 1 milyar 278 milyon kişi hipertansiyon hastası olarak kayıtlara geçmiştir” ifadelerine yer verdi.

“Tüm ölümlerin yüzde 14’ünün sorumlusu”

Hipertansiyonun ciddi bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Erbay, “Tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 14’ünün sebebi hipertansiyondur” dedi.

Hastane ve ofis/ işyeri ölçümleri yüksek ise hemen hipertansiyon tanısı koyulmamasını söyleyen Uzm. Dr. Erbay, “Ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazı takılarak kan basıncını 24 saat izleyip, tekrar değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

“Yaşlılarda ve gebelikte Yüksek Tansiyon”

80 yaşının üstünde ve gebelikte tedaviye başlanan tansiyon değerleri daha yüksek olduğunu belirten Uzm. Dr. Erbay,“Kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliğinde tedaviye başlama değerleri daha düşüktür” dedi.

 

“Hedef değer 140/90 ve altı olmalıdır”

Tansiyonun düşürülmesi tedavinin ana hedefi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Erbay, “Hedef değer sadece yüksek tansiyonu olan hastalarda 140/90 ve altı olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Genel yaşam tarzı değişiklikleri kesinlikle önerilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Erbay, “Ağırlığınızı düşürün, fiziksel aktiviteyi arttırın, tuzu sınırlayın, kan yağlarını-kolesterolü düşürün, alkolü azaltın, sigarayı bırakın, meyve ve sebzeyi arttırın” dedi.

Uzm. Dr. Erbay, “Son olarak tansiyon yüksekliği, tansiyon hastalığı, hipertansiyon, süpertansiyon terimleri aynı hastalığı vurgulamaktadır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir