Ro-Ro Taşımacılığında Büyük Artış: Araç Sayısı Son 22 Yılda Üç Katı Aştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının son 22 yılda önemli ölçüde arttığını bildirdi. Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre, 2003 yılına kıyasla Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı yüzde 221’lik artışla 2024 yılında 706 bin 387’ye ulaştı.
Ro-Ro Taşımacılığında Son Veriler
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Ro-Ro taşımacılığı performansına ilişkin güncel verileri değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, 2003 yılında yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısının 220 bin 345 olduğunu hatırlattı. Bu sayının 2024 yılında 706 bin 387’ye yükseldiğini belirten Uraloğlu, bu artışın yüzde 221’e tekabül ettiğini, dolayısıyla 22 yılda taşınan araç sayısının üç kattan fazla arttığını vurguladı.
Deniz Yolunun Dış Ticaretteki Yeri
Bakan Uraloğlu, küresel ve ulusal dış ticarette deniz yolu taşımacılığının önemine de değindi. 2024 verilerine göre dünya yük taşımacılığının yüzde 88’inin, Türkiye’nin dış ticaret taşımalarının ise yüzde 86’sının deniz yolu ile gerçekleştirildiğini ifade etti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak deniz taşımacılığından daha fazla pay almak için çalışmaların sürdüğünü belirten Uraloğlu, ülkemizin toplam dış ticareti içindeki deniz yolunun parasal payının 2003-2024 yılları arasında 5,9 kat artarak 333,96 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Ro-Ro Taşımacılığının Avantajları ve Hatlar
Ro-Ro taşımacılığının, tekerlekleri üzerinde kendi imkanları ile hareket ettirilebilen yüklere yönelik özel bir mod olduğunu ve kombine taşımacılığın işlevsel bir türü olduğunu açıklayan Bakan Uraloğlu, bu yöntemin Türkiye’nin coğrafi konum avantajıyla karayoluyla yapılan uluslararası eşya taşımacılığına yeni çıkış yolları ve güzergahlar sunduğunu belirtti. Avrupa kıtası ile Ege, Karadeniz ve Marmara denizlerinin coğrafi yapısının Ro-Ro sektörünü cazip hale getirdiğini ifade etti.
Güncel Veriler ve Rota Dağılımı
Türkiye’nin halihazırda 28 aktif Ro-Ro hattında faaliyet gösterdiğini belirten Bakan Uraloğlu, son dönem verilerini de paylaştı. ❝2025 yılı Ocak-Nisan döneminde ise yurt dışı bağlantılı düzenli Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı geçen yılın aynı dönemine yüzde 7,8 artarak 246 bin 816’ya ulaştı❞ dedi. Geçen yılki (2024) taşımaların rota dağılımına da değinen Uraloğlu, taşımaların yüzde 69’unun Avrupa, yüzde 15,5’inin Akdeniz ve yüzde 15,2’sinin ise Karadeniz bağlantılı hatlarda gerçekleştiğini; Avrupa taşımalarının yaklaşık yüzde 68’inin İtalya hattında yapıldığını aktardı. Taşınan araç türlerine ilişkin olarak ise 2024’te Ro-Ro hatlarında taşınan araçların yüzde 68,5’ini treyler, yüzde 28,1’ini tır, yüzde 1,9’unu ise römork ve yarı römorklerin oluşturduğunu kaydetti.