Samsun’da Kadın İstihdamı ve Girişimciliği Güçleniyor
Samsun’da kadınların ekonomik hayata katılımını artırmak amacıyla çeşitli kurumlar iş birliği yaparak projeler hayata geçiriyor.
Samsun’da kadınların ekonomik hayata katılımını güçlendirmek için önemli bir adım atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024-2025 dönemi için belirlediği “Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği” odak alanıyla uyumlu olarak, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) öncülüğünde Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumların iş birliğiyle çeşitli projeler başlatıldı. Bu projeler, kadınların mesleki becerilerini geliştirmeyi, istihdam olanaklarını artırmayı ve girişimciliklerini desteklemeyi hedefliyor.
Mesleki Eğitimlerle Sanayide Kadın Gücünün Artırılması Hedefleniyor
“Samsun’da Kadın İstihdamı ve Girişimciliği İş Birliği Protokolü” çerçevesinde, kadınların nitelikli işgücüne katılımını artırmak için mesleki eğitim programları düzenleniyor. Bu programlardan bazıları Endüstriyel Robot Operatörlüğü, CNC Torna Operatörlüğü ve Plastik Enjeksiyon Operatörlüğü eğitimlerini içeriyor. OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve meslek odaları ile iş birliği yaparak özellikle sanayi ve teknoloji sektörlerinde kadınların uzmanlaşmasını destekliyor.
Kadın Mühendisler İçin Özel Eğitim Programı
Ayrıca, “Kadın Mühendis Yetiştirme Okulu” gibi programlarla Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm alanlarında kadın mühendislerin gelişimine katkı sağlanıyor. 10 Nisan 2025 tarihinde başlayan bu program, kadın mühendislerin verimlilik ve teknoloji odaklı alanlarda istihdamına destek olmayı amaçlıyor.
Dijital Yetkinliklerin Geliştirilmesiyle İstihdam Olanakları Artıyor
Dijital alanda ise “Kuzeyin Dijital Yıldızları Programı” ile kadınların iş ve veri analistliği gibi alanlarda uzmanlaşması hedefleniyor. 18-30 yaş arası üniversite öğrencisi veya mezunu kadınlara yönelik düzenlenen “İş ve Veri Analistliği Eğitimi” ile kadınların dijital iş gücüne katılımı teşvik ediliyor.
Girişimci Kadınlara Kapsamlı Destek ve Rehberlik Hizmetleri
OKA ve Samsun Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle kadınlara mesleki eğitim ve iş kurma konularında rehberlik ve danışmanlık hizmetleri de sunulacak. Girişimci kadınlara finansal okuryazarlık, e-ticaret, marka yönetimi gibi konularda eğitimler verilecek ve proje destekleri sağlanacak. Özellikle kırsal alandaki kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerine yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, finansal destekler de sunulacak.
Turizm Sektöründe Kadın Girişimciliğine Özel Destek Programı
Turizm sektöründe kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla “Turizm Ekseninde Kadın İstihdamı Odaklı Teknik Destek Programı” başlatıldı. Bu programla kadın kooperatiflerinin yöresel ürün kapasiteleri artırılacak ve turizm sektöründe kadın istihdamının geliştirilmesine katkı sağlanacak. Program kapsamında eğitim, danışmanlık ve kurumsal başvurular için toplam 7,5 milyon TL kaynak ayrıldığı belirtildi.
Yeşil Dönüşüm Projeleriyle Kadınlara Yeni Geçim Kaynakları
Ayrıca, Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Dönüşüm (SoGreen) Projesi kapsamında kadınlara yönelik yeşil geçim kaynakları oluşturulması hedefleniyor. 2025 Haziran ayında başlaması planlanan proje ile Orta Karadeniz Bölgesi’nde 400 milyon TL kaynak kullanılarak kadın girişimciliğinin yeşil dönüşüm ekseninde desteklenmesi amaçlanıyor.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) yetkilileri, yapılan iş birlikleri ve hayata geçirilen projelerle Samsun’da kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki rolünün güçlendirilmesinin ve bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına önemli katkılar sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı.