enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,0908
EURO
43,0000
ALTIN
3.946,00
BIST
9.393,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
14°C
Samsun
14°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
14°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C

Kış Hamileliği: Bebeklerde Daha Düşük VKİ ve Yağ Oranı

Kış Hamileliği: Bebeklerde Daha Düşük VKİ ve Yağ Oranı
14.04.2025
2
A+
A-

**Japon araştırması: Kışın hamile kalınan bebeklerin yağ oranı ve VKİ’si daha düşük olabilir**

Yeni bir araştırma, hamilelik mevsiminin bebeklerin ileriki yaşamlarında vücut kompozisyonunu etkileyebileceğini gösteriyor. Japon bilim insanları, kış aylarında anne karnına düşen bireylerin, daha düşük vücut yağı oranına ve vücut kitle endeksine (VKİ) sahip olabileceğini ortaya koydu.

**Mevsimsel Farklılıklar Bebek Gelişimini Etkiliyor**

Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir çalışmada, annenin hamile kaldığı mevsimin, çocuğun yetişkinlikteki vücut yapısı üzerinde belirleyici bir faktör olabileceği belirlendi. Independent gazetesinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, soğuk aylarda dünyaya gelmek üzere anne rahmine düşen bireylerin, sıcak aylarda gebe kalınanlara kıyasla daha düşük VKİ değerlerine sahip olduğu gözlemlendi.

**Araştırmada 683 Kişinin Verileri İncelendi**

Çalışma kapsamında, yaşları 3 ile 78 arasında değişen 683 sağlıklı kadın ve erkeğin sağlık verileri detaylı bir şekilde analiz edildi. Araştırmacılar, kış mevsiminde anne karnına düşen bireylerde kahverengi yağ dokusu aktivitesinin daha yüksek olduğunu tespit etti. Bu durumun, enerji harcamasının artması, vücut ısısının daha fazla üretilmesi, iç organlar çevresinde biriken visseral yağ oranının azalması ve sonuç olarak vücut kitle endeksinin düşmesiyle ilişkili olduğu belirtildi.

**Bebek Gelişiminde Mevsimsel Etkilerin Mekanizmaları Araştırılıyor**

Araştırmayı yürüten bilim insanları, mevsimsel farklılıkların bebeklerin gelişimi üzerindeki etkilerinin altında yatan biyolojik süreçleri tam olarak aydınlatmak için daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Çalışmanın, bebeklerin sağlığı ve gelişimi üzerindeki çevresel faktörlerin rolünü anlamak açısından önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir