enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2935
EURO
36,9716
ALTIN
2.996,29
BIST
8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
18°C
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Parçalı Bulutlu
17°C
SON DAKİKA
TUSAŞ’taki terör saldırısında şehit sayısı 5’e yükseldi, 19 yaralı var: “PKK’nın yaptığını değerlendiriyoruz”
Spor dünyası TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınadı
KARS-BHA Kars’ta 2024 yılı dördüncü dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Ziya Polat başkanlığında yapıldı. Valilik Gazi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Hayrettin Buğra Güzel, Belediye Başkan yardımcısı Hande Yener, Kafkas Üniversitesi Rektörü Hüsnü Kapu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Fatih Tekcan, İl Planlama Ve Koordinasyon Müdürü Kaan Bayrambey, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları ve Kurum Müdürleri katıldı. İl genelinde 2024 yılında yapılan ve yapılacak olan yatırımların masaya yatırıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Vali Ziya Polat, “İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı dördüncü dönem toplantısına hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Kars’ta toplam proje tutarlarımız 38.750.000.000 TL’dir. Yıl ödeneğimiz 2.130.000.000 TL, önceki harcamalar tutarı 3.000.000.000 TL, bu senede 1.000.000.000 TL’ye yakın ilk 3.000.000.000 TL, bu senede 1.000.000.000 TL’ye yakın toplam 4.000.000.000 TL harcamamız var. Projelerimizden 52 tanesini tamamlamışız.124 projemiz devam ediyor.14 projemiz ihale aşamasında. Toplam 251 proje Kars ve Karslının emrine sunulmak üzere kurum ve kuruluşlarımız tarafından yapılıyor. Tekrar ellerinize emeklerinize sağlık. Bu şehre bu şehrin insanına en iyi hizmeti götürmek için tüm ekiplerimizle hazır olduğumuzu çalışmaya devam ettiğimizi belirtmek istiyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum’’ dedi. Vali Ziya Polat’ın konuşmasının ardından yatırımcı kuruluşlar sunumlarını gerçekleştirdi.
Ankara TUSAŞ’daki terör saldırısı sonrası programlar iptal oldu
ANTALYA-BHA Bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Antalya Turizm Fuarı başladı. Fuar alanında açılan Kemer standı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Kemer standında, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül, Kemer Belediye Meclis Üyeleri Mustafa Bilici, Cansın Efir, Mehmet Akın, Mustafa Çelik, Ali Akar, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, Kemer Turizmci ve İş İnsanları Derneği (KEMİAD) Başkanı Rıza Sönmez, Olympos Teleferik Satış ve Pazarlama Müdürü Haydar Culfa, ATSO Kemer Temsilcisi Mehmet Çokseyrek, otel yöneticileri tanıtım faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı. ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen Antalya Turizm Fuarı’na, 60 ülkeden 2 binden fazla seyahat acente yetkilisinin katılması bekleniyor. BAŞKAN TOPALOĞLU’NDAN İKİLİ GÖRÜŞMELER Kemer tanıtımına her anlamda katkı koymaya devam eden Belediye Başkanı Topaloğlu, fuar alanında açılan diğer stantları gezerek ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Başkan Topaloğlu, yaptığı görüşmelerde, Kemer hakkında bilgiler vererek, yerli ve yabancı misafirleri Kemer’e davet etti.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Parmak Emme, Kalem Isırma, Tırnak Yeme Varsa Dikkat!!

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir 3 yaş diş bakımı noktasında önemli uyarılarda bulundu.

Parmak Emme, Kalem Isırma, Tırnak Yeme Varsa Dikkat!!
28.06.2024
4
A+
A-

Çocukların süt dişlerinin tamamlandığı, ortalama 36 aylık dönemde, dişlerin ve çenelerin ideal büyüme ve gelişim doğrultusunda değerlendirilmesi için muayenenin şart olduğunu belirten Nurgül Demir parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi durumlara dikkat çekti. 

 

“Süt dişler çıkmaya başladığı andan itibaren, daimi diş dizilimlerinin tamamlanacağı yaşa kadar kontrol etmek büyük önem taşıyor.”   açıklamasında bulunan  Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Dişlerin çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlar sırasındaki görevlerini yerine getirebilmesi, çenelerin birbirleri ile olan kapanış ilişkilerinin fizyolojik sınırlarda korunabilmesi ve dişlerin normal konumlarında düzgün dizilmeleri ile estetik görünümün olması gerektiği gibi idame ettirilebilmesi çocuklarda hem ağız sağlığının hem de büyüme ve gelişim sürecinin önemli unsurlarındandır. Çenelerdeki konum ve yapı bozukluklarının, dişlerdeki dizilim ve şekil problemlerinin erken teşhisi, başarılı bir tedavinin ilk adımıdır.”

 

Diş yapısında hazar bırakabilir

Çocuklarda kötü ağız alışkanlıkları olarak tanımlanan alışkanlıkların ilerde sorunlara yol açabileceğini belirten Dt. Nurgül Demir “Parmak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi bazı alışkanlıklar, dişler ve dişlerin dizildiği çene kemiklerine sürekli bir kuvvet uygulanmasına sebep olur. Dişlere ve çenelere iletilen bu kuvvetin sıklığı, süresi ve yoğunluğu dişler ve çenelerde oluşabilecek hasarın boyutu için belirleyici rol oynar. Dişlerin fazla önde konumlanması, ‘openbite’ dediğimiz ön ve arka dişlerin arasında çeneler kapandıktan sonra açıklık kalması, çenelerde oluşabilecek gelişim bozukluğunun bir sonucu olarak alt ve üst yüz oranlarının değişmesi çocuklardaki kötü ağız alışkanlıklarından kaynaklanabilecek problemlerden bazılarıdır. Dişler ve çenelere uygulanan kuvvetin süresi ve sıklığı, uygulanan kuvvetin büyüklüğünden çok daha büyük bir risk faktörü olarak karşımıza çıkar.”

 

Gelişimi engelleyebilir

“Dişlerin düzgün diziliminde ve çenelerin fizyolojik gelişimlerinin tamamlanmasında, dudakların, yanakların ve dilin fonksiyon sırasında ve istirahatte doğru konumlanması büyük önem taşımaktadır.” diyen Dt. Nurgül Demir “Dil veya dudakların fizyolojik işlevlerini yerine getirebilmesi için dudak ve dil bağı boyutlarının, yerleşimlerinin ideal olması gerekmektedir. Aynı şekilde, dilin pozisyonlanma farklılıklarına bağlı olarak görülen yanlış yutkunma alışkanlıkları ve dil itimi problemi ile dilin sürekli ön dişlere kuvvetlere uygulaması da çenelerin büyüme gelişim dönemlerinde bozukluklara sebep olabilir.” açıklamasında bulundu.

 

Ağızdan nefes alıp verme diş gelişimini etkiliyor

Çocukların ağızdan nefes alıp verme probleminin çocuklarda diş sağlığı ve çene gelişimini etkileyebilecek bir diğer risk faktörü olduğunu da söyleyen Dt. Nurgül Demir “Burundaki kemik eğrilikleri, geniz eti veya bademcik büyümeleri, alerjiler, üst çenenin normale göre daha geride konumlanması gibi etkenlerle, çocuklar, burundan değil, ağızdan nefes alıp vermeye başlarlar. Ağız solunumuna sebebiyet veren etken ortadan kaldırılmadığı sürece, dil istirahat konumunda üst çeneyi destekleyemez ve üst çene daralmasına, kapanış sırasında alt çene kaymasına, diş diziliminde bozulmalara, yüz yüksekliğinin artmasına ve çene eklemi hasarına neden olabilir.”

 

Diş sıkma yaygınlaştı

Artık yetişkinler kadar çocuklarda da diş sıkma alışkanlığının görülmeye başladığını söyleyen Dt. Nurgül Demir “Diş dizilim ve çene gelişimi bozukluklarındaki etkisine de değinmeden geçmeyelim. Diş sıkma alışkanlığı, duygusal stres, nörolojik problemler, dişlerdeki dizilim bozukluğu gibi etkenlerle oluşabilir ve diş sıkmaya, diş gıcırdatma da eşlik edebilir. Uyku sırasında veya gün içinde, diş yüzeylerine dikey veya yatay yönlerde iletilen kuvvet, çiğneme kuvvetlerine göre çok daha yıkıcı kuvvetlerdir. Zaman içinde çene eklemi problemleri, dişlerde çatlak ve kırıklar, kulak ve baş ağrılarının yanısıra; aynı zamanda diş yüzeylerinde aşınmalara da sebep olarak çenelerin kapanış sırasındaki normal boyutunun azalmasına, alt yüz yüksekliğinde düşüşe yol açabilir” diyerek ebeveynlere özel önerilerini şöyle sıraladı: 

 

1-Çocukların süt dişlerinin tamamlandığı, ortalama 36 aylık dönemde, dişlerin ve çenelerin ideal büyüme ve gelişim paternleri doğrultusunda değerlendirilmesi için, çocuk diş hekimi muayenesi şarttır.  

 

2-Eksik veya fazla dişler, kist, tümör vb. dişlerin düzgün dizilimini ve çenelerin gelişimini bozabilecek patolojilerin erken dönemde tespit edilmesi ve çocuğun yaşına göre ideal tedavinin planlanması gerekmektedir.

 

3-Çocuklarda kötü ağız alışkanlıklarının önüne geçilebilmesi, dil, dişler ve çenelerin ideal olmayan pozisyonlarının erken fark edilmesi, solunum bozukluklarının, diş sıkma probleminin, vücudun genel bütünlüğünü bozan sistemik hastalıkların diş ve çeneler üzerine olan etkilerinin erken teşhisi, uzun dönemde karşılaşılabilecek sorunları engelleyebilmemiz için önemlidir.

 

4-Çocuklarda erken yaşlarda önüne geçilemeyen kötü ağız alışkanlıklarının ve zamanında önlemi alınmayan diğer problemlerin ilerleyen yaşlarda da devam etmesi durumunda, dişlerdeki çapraşıklık ve çenelerdeki bozukluk için bir tedavi uygulansa dahi tedavinin geri dönme riski daha fazla olur. 

 

5-Çocuklarda yapılacak olan diş tedavilerinde başarının anahtarı çocuğun kooperasyonu ve ebeveynlerin tedavi sürecinde aktif ve yapıcı rol almalarıdır. Bu iki koşul sağlandığı takdirde, erken yaşta planlanacak ideal diş tedavileri ile ilerleyen yaşlarda rahat bir nefes almak mümkün olabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir