enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4764
EURO
36,4423
ALTIN
2.951,48
BIST
9.375,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Parçalı Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
26°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Egeli TEKNOFEST Ekibi ALS hastalığına dikkat çekti

Egeli TEKNOFEST Ekibi ALS hastalığına dikkat çekti
31.05.2024
40
A+
A-

ALS hastalığına ilişkin farkındalık yaratmak ve hastaları yakından tanıtmak amacıyla çevrimiçi düzenlenen ve moderatörlüğünü EHA Takım Kaptanı Elif Kalyoncu’nun üstlendiği “ALS Farkındalık Sempozyumu”na EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Biyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek, ALS-MNH Derneği Başkanı Alper Kaya, konunun uzmanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “ALS-MNH Derneği ve Biyoloji Bölümü öğrencilerimizin ortak düzenlediği bu etkinliği çok değerli buluyorum. Öğrencilerimizin sadece derslerle değil, toplumla ve sosyal hayatla da içe içe olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda Biyoloji Bölümümüzden üç öğrencimizin oluşturduğu EHA takımının TEKNOFEST yarışmasına ALS hastalığı ile ilgili projeyle katılmasını ayrıca anlamlı buluyorum. Proje şu anda yarı finalde yarışıyor. Bugün bu sempozyumu yapıyor olmamız projenin önemini daha da artırıyor. Bu projenin üç amacı var; birincisi farkındalığı artırmak; ikincisi ALS hastalarının, ebeveynlerinin ve yakınlarının çektiği zorluklara dikkat çekmek; üçüncüsü ise olası bir maddi kaynak sağlamak. Hem bilimsel, hem de sosyal sorumluluk açışından oldukça önemli bir proje.  Fakülte olarak TEKNOFEST’te çok fazla proje ile katılıyoruz. Geçen yıl Türkiye derecelerimiz vardı. Bu sene 29 takımımız TEKNOFEST’te yarışacak. EHA takımının projesi de dereceye girme potansiyeli yüksek projelerimizden bir tanesi. Takım kaptanımıza, danışman hocamıza, bölüm başkanımıza ve projede yer alan öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Biz, dekanlık olarak kendilerine maddi-manevi her zaman destek olmaya hazırız” dedi.  

Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek, “Sempozyum kapsamında önemli konuşmacılarımız var ve dinleyicilerimizin ALS hastalığı hakkında pek çok bilgiye sahip olacağını düşünüyorum. EHA takımımız toplumda farkındalık yaratmak adına özverili bir çalışma sergiliyor. Bu sempozyuma da önemli katkılar sağladılar, hepsine teşekkür ediyorum. Değerli konuşmacılarımıza da katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Verimli ve keyifli bir sempozyum olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Her 90 dakikada bir kişinin ALS sebebiyle hayatını kaybediyor”

ALS-MNH Derneği Başkanı Alper Kaya, “Böyle bir sempozyumun, pırıl pırıl öğrencilerimiz tarafından organize edilmesi çok mutluluk verici” diye konuştu. Alper Kaya, gerçekleştirdiği “ALS ile Yaşamak” başlıklı sunumuyla hastalığa karşı verdiği mücadeleyi katılımcılara aktardı. Kaya, dünyada şu anda yaklaşık 450 bin kişide ALS hastalığının görüldüğünü ifade ederek, her 90 dakikada bir kişinin ALS sebebiyle hayatını kaybettiğini, yılda bu sayının 100 bine ulaştığını söyledi.

Sempozyum kapsamında; EÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı ve Klinik Nörofizyoloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Bademkıran, “ALS Hastalığı-Tanı ve Tedavi”, New York Genome Center’dan Dr. Güney Akbalık “ALS’de RNA Lokalizasyonundaki Bozuklukların Araştırılması”, Nuticia Kategori Eğitim Müdürü Nihal Odabaşı Aksoy “ALS hastalığında beslenme”; hasta yakını Fatih Şen ” ALS Hastalığını Yakından Tanımak ve Tecrübeler” ve ALS hemşiresi Yasemin Çırak “ALS Hastalarında Bakım”  başlıklı sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu 5 takım;  Stubplast-eam, QD-Silicate, Bt-eam, AntiMikro Mellonella ve EHA  TEKNOFEST 2024’te yarı finalde yarışacaklar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir