enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,0321
EURO
36,4805
ALTIN
2.951,20
BIST
9.915,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
14°C
Samsun
14°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C

Tarihi ayakkabı kültürü “Adımların öyküsü” sergisinde canlandı

Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hatice Somçağ’ın “Adımların Öyküsü: Bir Yolculuğun İzleri” başlıklı kişisel sergisi, 4 Aralık 2024 tarihinde Beypazarı’ndaki Lamba Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Tarihi ayakkabı kültürü “Adımların öyküsü” sergisinde canlandı
09.12.2024
0
A+
A-

Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hatice Somçağ’ın “Adımların Öyküsü: Bir Yolculuğun İzleri” başlıklı kişisel sergisi, 4 Aralık 2024 tarihinde Beypazarı’ndaki Lamba Müzesi’nde ziyarete açıldı. Sergi, ayakkabı kültürünün binlerce yıl öncesine uzanan köklü geçmişini Asya’dan Anadolu’ya uzanan bir yolculuk hikâyesiyle günümüze taşıyor.

Tarihi ve Kültürel Mirasın İzleri

Sergide, Hun İmparatorluğu dönemine dayanan ayakkabı formları, Asya’nın Pazırık bölgesinden Anadolu’ya taşınan motiflerle buluşuyor. Kürk, keçe ve deri gibi doğal malzemelerle yapılan ayakkabılar, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yansıtan detaylarla bezenmiş. Sergilenen ayakkabılar, geleneksel tekniklerle tamamen el yapımı olarak üretildi. Saya ve taban bölümlerinde lotus, su kuşları, çift başlı horoz gibi motifler dikkat çekerken, Osmanlı çinilerinden ve kilim desenlerinden ilham alınmış detaylar ayakkabılara estetik bir derinlik katıyor.

El Sanatları ve Geleneksel Teknikler

Sergide, geleneksel yöntemlerle yapılan ayakkabıların üretim süreci de gözler önüne seriliyor. Ayakkabı kalıbı, çekiç, biz gibi el aletleri kullanılarak doğal keçe ve deri malzemelerden üretilen ayakkabılar, çift iğne tekniğiyle dikilmiş ve pamuk iplikleri balmumu ile güçlendirilmiş. Sergi, ziyaretçilerine Anadolu’nun el sanatları mirasını yakından tanıma fırsatı sunuyor.

Açılışa Yoğun Katılım

Açılış törenine, Beypazarı Kaymakamı Vedat Yılmaz, Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Bayraktar, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan ve çok sayıda davetli katıldı. Akademisyenler, sektör temsilcileri ve sanatseverler, geçmişin izlerini taşıyan bu anlamlı sergiyi ilgiyle inceledi.

Hatice Somçağ’ın Emeği ve Deneyimi

Safranbolu doğumlu Hatice Somçağ, ayakkabı tasarımı ve üretimi alanında uzun yıllara dayanan deneyimiyle dikkat çekiyor. Avrupa ve İtalya’da aldığı eğitimlerin yanı sıra, yerel ve uluslararası düzeyde geleneksel ayakkabı kültürünün yaşatılması için çalışmalarda bulunan Somçağ, Anadolu el yapımı ayakkabıları üzerine önemli makaleler ve projelere imza atmıştır.

“Adımların Öyküsü: Bir Yolculuğun İzleri” sergisi, 9 Aralık  tarihine kadar mesai saatleri içinde Lamba Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir