enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1801
EURO
44,1191
ALTIN
4.166,15
BIST
9.314,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Çok Bulutlu
13°C
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Yağmurlu
15°C

Zirai Don 16 Meyve Türünde Hasara Neden Oldu

Zirai Don 16 Meyve Türünde Hasara Neden Oldu
19.04.2025
2
A+
A-

Türkiye genelinde yaşanan zirai don, 16 farklı meyve türünde hasara neden oldu. Hububat ürünleri zarar görmezken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı üreticilere tarım sigortası çağrısında bulundu.

Türkiye genelinde etkili olan zirai don olayının, 16 farklı meyve türünde zarara yol açtığı bildirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, stratejik öneme sahip buğday ve arpa gibi hububat ürünlerinin ise dondan etkilenmediğini açıkladı. Bakan Yumaklı, zirai donun etkilerini yerinde incelemek amacıyla Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Sayacabaşı mevkiinde üreticilerle bir araya geldi.

Zirai Don İncelemeleri Ordu’da Devam Etti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ordu’nun Ulubey ilçesi Sayacabaşı mevkisinde fındık bahçelerini ziyaret ederek, 2024 yılı fındık üretim rekoltesi ve zirai donun etkileri hakkında üreticilerden ve yetkililerden bilgi aldı. Fındık üretiminin bölge ve ülke ekonomisi için önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, 2024 yılında 717 bin ton fındık üretildiğini ve bunun 324 bin tonunun ihraç edilerek yaklaşık 2,7 milyar dolar gelir sağlandığını belirtti. Ordu’nun, Türkiye fındık üretiminin yüzde 28’ini karşıladığını vurguladı.

Don Olayından Etkilenen Ürünler ve Hasar Tespiti

Zirai donun etkili olduğu illerde incelemelerini sürdüren Bakan Yumaklı, Malatya ve Giresun ziyaretlerinin ardından Ordu’da da üreticilerle bir araya geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün erken uyarıları doğrultusunda Bakanlık ekiplerinin sahada olduğunu ve üreticilerle birlikte önlemler almaya çalıştıklarını ifade etti. Yumaklı, don olayından etkilenen ürünleri armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık olarak sıraladı. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Yumaklı, sonuçların tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Bakan Yumaklı’dan Spekülasyonlara Yanıt ve Üreticilere Uyarı

Bakan Yumaklı, bazı kesimlerin yaptığı spekülatif açıklamalara tepki göstererek, ❝Daha hasar tespitleri tamamlanmadan, bilgi sahibi olmadan yapılan felaket senaryoları doğru değil. Üreticilerimizi değil ama bazı sorumluluk sahibi kişi ve kurumların spekülatif yorumlarını dikkatle izliyoruz. Bakanlık açıklamalarını dikkate almalarını öneriyoruz❞ şeklinde konuştu. Ayrıca, zirai dondan zarar gören meyve ağaçlarına ilişkin doğru bilgilendirme yapılması gerektiğini vurgulayarak, ❝Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli. ‘Artık bu ağaçtan bir şey olmaz’ denilerek rastgele kesim yapılmamalı. İl müdürlüklerimizin yönlendirmeleri dikkate alınmalı❞ uyarısında bulundu.

Tarımsal Sigorta ve Devlet Desteği Vurgusu

İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerinin arttığına dikkat çeken Bakan Yumaklı, tarımsal faaliyetlerin güvence altına alınmasının tek yolunun tarım sigortası olduğunu belirtti. Yumaklı, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) poliçe bedelinin yüzde 70’inin devlet tarafından karşılandığını ve don riskine karşı kullanılan ekipmanların bedelinin yüzde 50’sinin de devlet tarafından desteklendiğini ifade etti. ❝TARSİM poliçe bedelinin yüzde 70’i devletimiz tarafından karşılanıyor. Ayrıca don riskine karşı kullanılan ekipmanların bedelinin yüzde 50’sini de biz karşılıyoruz. Bu ekipmanlara sahip üreticiler için TARSİM poliçelerinde yüzde 25-35 oranında indirim sağlanıyor❞ dedi.

Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Yeni Adım

Bakan Yumaklı, tarım zararlılarından kahverengi kokarca ile mücadelede bu yıl önemli bir adım atıldığını da duyurdu. Bu kapsamda 1 milyon samuray arısı üretiminin tamamlanarak sahaya salınacağını belirten Yumaklı, ❝Bu sene 1 milyon samuray arısı üretimi tamamlanıp sahaya salınacak. Bugün itibarıyla 659 bin yapı ilaçlandı. Bu mücadelede üreticilerimizin desteğine ihtiyacımız var❞ ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir