Yüksek Hızlı Trenlerde 100 Milyon Yolcu Sınırı Aşıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki yüksek hızlı tren (YHT) hatlarında bugüne kadar taşınan yolcu sayısının 100 milyonu geçtiğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin hızlı trenle ilk olarak 13 Mart 2009 tarihinde hizmete giren Ankara-Eskişehir hattı ile tanıştığını hatırlattı.
Ağ Genişliği ve Uluslararası Konum
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin yüksek hızlı tren işletmeciliği alanında Avrupa’da 6’ncı, dünyada ise 8’inci sırada yer aldığını vurguladı. Ankara-Konya, Ankara-İstanbul, Konya-Karaman ve son olarak Ankara-Sivas hatlarının devreye girmesiyle toplamda 2 bin 251 kilometrelik hızlı ve yüksek hızlı demir yolu ağına ulaşıldığını belirtti.
Kat Edilen Mesafe ve Yolcu Sayısı
Uraloğlu, 30 Haziran itibarıyla YHT’lerin önemli bir kilometre taşına ulaştığını ifade ederek, ❝YHT’ler, hizmete başladığı günden bugüne kadar 100 milyondan fazla yolcumuza hizmet verdi, 98,2 milyon kilometre yol kat etti. Bu mesafe, dünyanın çevresinde 2 bin 451 tur atmaya eşdeğer❞ dedi.
En Çok Tercih Edilen Hatlar
Yolcu sayılarına ilişkin detayları da paylaşan Bakan Uraloğlu, en yoğun kullanılan hattın 38 milyon yolcu ile Ankara-İstanbul olduğunu söyledi. Bu hattı, 21,4 milyon yolcu ile Ankara-Konya ve 21 milyon yolcu ile Ankara-Eskişehir hatları takip etti. Diğer hatlardaki yolcu sayıları ise şöyle sıralandı: Konya-İstanbul hattı 12,3 milyon, Karaman-Ankara hattı 2,4 milyon, Karaman-İstanbul hattı 1,7 milyon, Ankara-Sivas hattı 1,8 milyon, Sivas-İstanbul hattı 660 bin ve Eskişehir-İstanbul hattı 900 bin yolcu.
YHT Hizmetinin Coğrafi Erişimi
Uraloğlu, YHT hizmetinin doğrudan seferlerle veya kombine taşımacılıkla toplam 20 ile ulaştığını ve bu sayede Türkiye nüfusunun yüzde 51’ine yüksek hızlı tren hizmeti sağlandığını aktardı. Ankara, Eskişehir, Konya, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Karaman, Yozgat, Kırıkkale ve Sivas illerine doğrudan seferler düzenlendiğini belirten Bakan, Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bursa, Denizli, Kütahya, Mersin, Malatya ve Tokat illerine ise otobüs veya konvansiyonel tren bağlantısıyla kombine taşımacılık yapıldığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, YHT’lerin sunduğu bu entegre ulaşımın karayoluna kıyasla önemli zaman tasarrufu sağladığına da dikkat çekti.