enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
28°C
Samsun
28°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
30°C

Türkiye’de Yeni Şap Serotipi SAT1 Tespit Edildi: Aşı Üretimi Başladı

Türkiye’de Yeni Şap Serotipi SAT1 Tespit Edildi: Aşı Üretimi Başladı
11.07.2025
2
A+
A-

Türkiye’de Yeni Şap Serotipi SAT1 Görüldü, Hızlı Tedbirler Alındı

Türkiye’de yeni bir şap hastalığı serotipi olan SAT1’in tespit edildiği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2 Temmuz tarihinde yapılan açıklamayla duyuruldu. Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla ülke genelinde hızlı bir şekilde tedbir alındığı, tüm hayvan satış yerlerinin geçici olarak kapatıldığı ve yeni tipe karşı aşı geliştirilerek üretime ve aşılamaya başlandığı belirtildi.

Türkiye’de şap hastalığına karşı mücadelenin, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Şap Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü açıklandı. Kurumun hem hastalığın teşhisini yaptığı hem de güncel ve etkin aşı üretimi sağladığı vurgulandı.

Aşı Üretimi ve Sahaya Sevkıyat

Şap Enstitüsü’nde yeni serotip SAT1’e karşı geliştirilen aşının üretimine başlandığı ve ilk etapta yaklaşık 6 milyon doz aşının sahaya sevk edildiği bildirildi. Aşı üretim kapasitesinin yeterli olduğu ve ihtiyaç duyulan tüm bölgelere hızlı bir şekilde ulaştırılacağı ifade edildi. Aşı üretiminin 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz devam ettiği, 20 Temmuz’a kadar 2.6 milyon doz aşının daha üretilip ekiplere gönderileceği belirtildi. Hastalık çıkan bölgelere yeterli miktarda aşı stokunun mevcut olduğu ve sevkiyatın planlı sürdürüldüğü kaydedildi.

Sahadaki Veteriner Hekimler Görevde

Türkiye genelinde 81 il ve 922 ilçede görev yapan yaklaşık 10.000 veteriner hekimin, yetiştiricilerle birlikte hayvan sağlığını koruma amacıyla saha taramaları ve aşılama faaliyetlerini büyük bir özveriyle yürüttüğü açıklandı. Sahada yürütülen çalışmaların, hastalıkların yayılmasını önlemek ve hayvansal üretimi güvence altına almak adına kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Aşılama çalışmaları tamamlandıkça, aşılaması yapılan bölgelerdeki kapalı olan hayvan satış yerlerinin kademeli olarak tekrar açılacağı bilgisi verildi.

Hastalık Kontrol Altına Alınabilir ve Yanıltıcı Bilgilere Dikkat Çağrısı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şap hastalığının veteriner otoritesi ve bilimsel yöntemlerle kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğu belirtildi. Ülkenin bu konudaki teknik altyapısı, uzman kadrosu ve üretim gücünün yeterli olduğu ifade edildi.

❝Aşılamalar etkin biçimde sürdürülmekte olup, hayvan sağlığı hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmamaktadır. Tüketicilerimizin ete ulaşmasında da şu an itibarıyla herhangi bir sorun söz konusu değildir,❞ denildi.

İlk kez bütün hayvan satış yerlerinin kapatıldığına dair yorumların gerçek dışı olduğu, en son 2023 yılında aynı hastalık sebebiyle ülke genelinde tüm hayvan hareketlerinin geçici olarak durdurulduğu ve hayvan pazarlarının topluca kapatıldığı, hastalığın kontrol altına alınmasının ardından tekrar açıldığı hatırlatıldı.

Ülke hayvan varlığının belli oranının etkilendiği varsayımıyla yapılan ve ülke ekonomisine zarar getireceği iddia edilen rakamsal verilerin de gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Kamuoyunun, sosyal medyada paylaşılan bilimsel temelden yoksun ve panik oluşturmayı amaçlayan içeriklere karşı dikkatli olması gerektiği vurgulandı. Resmi bilgilerin yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kurumların açıklamalarından edinilmesi gerektiği kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir