enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
27°C
Samsun
27°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
30°C

Türkiye 2025’te Un İhracatında Liderliği Hedefliyor

Türkiye 2025’te Un İhracatında Liderliği Hedefliyor
08.07.2025
1
A+
A-

Türkiye, un ihracatında aralıksız on yıldır sürdürdüğü dünya liderliğini 2025 sezonunda da korumayı hedefliyor. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, yeni sezon için 3 milyon ton un ihracatı hedefleniyor. Bu hedefe ulaşılmasında, hem yerli buğday kalitesinin artması hem de ithalat kanallarının açık olmasının etkili olacağı belirtiliyor. Ülke, 2024 yılında 3 milyon 60 bin ton un ihracatı karşılığında 1 milyar 160 milyon dolar gelir elde etmişti.

Un Sektöründe Üretim ve Kapasite Kullanımı

Türkiye’nin yıllık toplam un üretim kapasitesi 32 milyon ton düzeyinde bulunuyor. Ancak, iç ve dış piyasaya yönelik toplam üretim miktarı 13 milyon ton civarında seyrediyor. Bu durum, sektördeki kapasite kullanım oranının yaklaşık %49 seviyesinde kalmasına yol açıyor. Bu oran, dünya ortalaması olan %65’in altında yer alıyor. Yetkililer, geçtiğimiz dönemdeki ithalat yasaklarının kaldırılmasının ardından üretimde bir miktar toparlanma yaşandığını ifade ediyor.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, un sektörünün güçlü bir altyapıya sahip olduğunu ve iç tüketimde de istikrarlı bir artış gözlemlediklerini belirtti. Ulusoy, ❝Bazı firmalar kapasite artırıcı yatırımlara devam ediyor. Bu da ölçek ekonomilerinden yararlanma ve verimlilik için önemli bir adım❞ dedi. Yeni sezonda buğday üretiminin 18 milyon ton seviyesinde olmasını beklediklerini kaydeden Ulusoy, ❝Yeni sezonda dünya liderliğimizi koruyacağımıza inanıyoruz. Kaliteli ürün ve açık ithalatla 3 milyon ton ihracat hedefimize ulaşacağız❞ şeklinde konuştu.

İstanbul Uluslararası Sektör Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak

Türkiye’nin küresel un piyasasındaki etkin konumu, uluslararası etkinliklerle de pekişiyor. IAOM Avrasya Konferans ve Sergisi, 3-6 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Etkinliğe; ABD, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Orta Doğu ve Afrika dahil olmak üzere birçok ülkeden sektör temsilcisinin katılımı bekleniyor. Konferans, un ve hububat sanayisinin tüm paydaşlarını bir araya getirecek. Serginin bu yılki ana teması “Tarımda kadının yeri” olarak belirlendi. Zirvede ayrıca değirmen teknolojileri, laboratuvar ekipmanları, tahıl depolama ve paketleme sistemleri gibi yenilikler sergilenecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir