enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,0286
EURO
44,3164
ALTIN
4.215,33
BIST
9.356,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
23°C
Samsun
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Çok Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Türkiye 2025 Fındık Rekoltesi: 500 Bin Ton Altı Tahmini

Türkiye 2025 Fındık Rekoltesi: 500 Bin Ton Altı Tahmini
23.05.2025
1
A+
A-

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, zirai don ve kahverengi kokarca zararı nedeniyle 2025 yılı Türkiye fındık rekoltesinin 500 bin tonun altında kalmasını beklediklerini açıkladı.

Türkiye’nin önemli fındık üretim bölgelerinden Giresun’da, yaklaşan hasat dönemi öncesinde rekolteye ilişkin endişeler dile getirildi. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu yıl fındık veriminin, yaşanan zirai afetler ve zararlılar nedeniyle düşük olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Özellikle 11-12 Nisan 2025 tarihlerinde etkili olan zirai don olayının, fındık bahçelerinde ciddi kayıplara yol açtığını belirtti. Bu durumdan en çok 500 metre rakım üzerindeki fındık alanları etkilendi.

Zirai Don ve Kahverengi Kokarca Etkisi
Başkan Nurittin Karan, yazılı açıklamasında, 11-12 Nisan 2025’teki zirai donun 500 rakım üzerindeki fındık bahçelerinde yüzde 100’e varan oranda hasara yol açtığını kaydetti. Bu tespitlerin TARSİM ve Tarım ve Orman Bakanlığı ekspertizlerince de kayıt altına alındığını ifade eden Karan, yüksek rakımdaki fındık üreticilerinin bu yıl çerezlik dahi ürünlerinin olmadığını belirtti. Rekolte düşüşünde etkili olan bir diğer faktörün ise önüne geçilemeyen kahverengi kokarca zararlısı olduğunu vurguladı.

Rekolte Tahminleri ve Beklentiler
Karan, her yıl “masa başında” 800-850 bin ton gibi yüksek rekolte tahminleri açıklayan kesimlerin, bu yılki tahmini 610 bin ton olarak belirlediğini söyledi. Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi’nin de 2025 yılı için 610 bin ton fındık rekoltesi açıkladığını hatırlatan Karan, bu tahminleri dikkate almadığını dile getirdi.

Beklenen Düşük Rekolte ve Destek Talebi
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaşanan afetler ve zararlıların etkisiyle Türkiye’nin fındık rekoltesinin 500 bin tonun altında gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, ❝Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi’nin 2025 yılı için açıkladığı 610 bin tonluk fındık rekoltesini dikkate almamakla birlikte, demek ki bu yıl fındık rekoltesi 450 bin tonu geçmeyecek❞ ifadelerini kullandı. Türkiye’ye yıllık 2 milyar dolar doğrudan döviz girdisi sağlayan fındıkta yaşanacak bu rekolte kaybının, başta üreticiler olmak üzere tüm fındık sektörü adına üzücü olduğunu dile getirdi. Fındıkta yaşanan zararın minimize edilmesi gerektiğini vurgulayan Karan, devlet destekli tarım sigortası (TARSİM) yaptıran üreticilerin hasarlarının yüzde 100’e varan oranlarda karşılanacağını ancak sigortası olmayan üreticilere yönelik duyurulan ancak detayları henüz belli olmayan destek söylemlerinin çok yetersiz kalacağına dikkat çekti. Karan, devletten bu konuda ciddi bir destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir