enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,8095
EURO
43,7891
ALTIN
4.102,31
BIST
9.514,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
19°C
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

TÜİK Nisan YD

TÜİK Nisan YD
20.05.2025
0
A+
A-

TÜİK Nisan YD-ÜFE Verilerini Açıkladı: İhracata Yönelik Üretici Fiyatlarında Artış Trendi Sürüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verileri, ihracata yönelik üretici fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğini gösterdi. Nisan ayında YD-ÜFE, bir önceki aya göre yüzde 4,41 artarken, yıllık bazda (geçen yılın aynı ayına göre) yüzde 22,92 oranında yükseliş kaydetti.

Genel YD-ÜFE Trendi ve Yıllık Ortalamalar

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, YD-ÜFE yılbaşından bu yana (aralık ayına göre) yüzde 13,10 oranında arttı. On iki aylık ortalamalara göre hesaplanan YD-ÜFE artışı ise yüzde 28,57 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar, yurt dışı pazarlar için üretim yapan firmaların maliyetlerindeki artışın genel eğilimini ortaya koydu.

Sanayi Sektörlerinde Yıllık Fiyat Değişimleri

Sanayi sektörleri detayında incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yıllık fiyat artışının yüzde 19,96 olduğu görüldü. İmalat sanayisindeki yıllık artış ise yüzde 22,97 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, özellikle ihracat odaklı imalat sektörlerinde maliyet baskısının sürdüğüne işaret eden bir veri olarak öne çıktı.

Ana Sanayi Gruplarına Göre Artış Oranları

Ana sanayi grupları bazında yıllık değişimlere bakıldığında, en dikkat çekici artışlardan biri dayanıklı tüketim mallarında yaşandı. Bu grupta fiyatlar yıllık bazda yüzde 30,42 yükseldi. Ara malı üretiminde yüzde 21,15, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 25,64 ve sermaye mallarında ise yüzde 28,07 oranında artış kaydedildi. Enerji grubunda ise yıllık bazda yüzde 11,03’lük bir düşüş gözlemlendi.

Nisan Ayına İlişkin Detaylı Veriler

Nisan ayındaki fiyat değişimleri aylık bazda incelendiğinde, imalat sanayinde fiyatların yüzde 4,45 arttığı, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe ise yüzde 2,10 artış olduğu belirlendi. Ana sanayi gruplarında aylık değişimler ise şu şekilde gerçekleşti: ara mallarında yüzde 4,00, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 7,50, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,93 ve sermaye mallarında yüzde 5,37 artış. Enerji fiyatlarında ise nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,76’lık bir düşüş kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir