enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,7915
EURO
43,0774
ALTIN
4.035,79
BIST
9.747,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Çok Bulutlu
21°C

Trabzon Şalpazarı İlk Kadın Çaycısı Yöresel Kıyafetli

Trabzon Şalpazarı İlk Kadın Çaycısı Yöresel Kıyafetli
12.05.2025
2
A+
A-

Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde, 37 yıllık ilçe tarihinde bir ilki gerçekleştirerek yöresel kıyafetleriyle çaycılık yapan Fatma Yanık, çocuklarının eğitimi ve geleceği için hayat mücadelesi veriyor. İlk başlarda yadırgansa da kısa sürede ilçe halkının “güler yüzlü çaycı annesi” haline geldi.

Trabzon’un 1987 yılında ilçe olan Şalpazarı ilçesinde, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda bulunan Ağasar Çay Ocağı’nın işletmecisi Fatma Yanık, ilçenin ilk kadın çaycısı olarak biliniyor. Çocuklarının eğitimi için başladığı bu işte, yöresel Çepni kıyafetleriyle hizmet vererek dikkat çeken Yanık, aynı zamanda kadınların farklı iş kollarında da yer alabileceğinin bir örneğini sergiliyor.

İlk Başlarda Görülen Tepkiler ve Adaptasyon

Fatma Yanık, çay ocağı işletmeciliğine ilk adım attığında çevresinden ve özellikle erkek esnaf tarafından başlangıçta yadırgandığını ifade etti. Yanık, bu süreçle ilgili şunları söyledi: ❝İlk etapta esnafımız yadırgadı. Kadın çaycı mı olur dediler. Ama zamanla alıştılar.❞ Eşi Şenol Yanık’ın emekli olması ve İstanbul’dan memleketleri Şalpazarı’na dönmelerinin ardından, Fatma Yanık da ailesinin geleceği için çalışmaya karar verdi.

Kadınların İş Hayatındaki Yeri Üzerine

Daha önce de çeşitli erkek işlerinde çalıştığını belirten Fatma Yanık, kadınların birçok işte başarılı olabileceğine inanıyor. Yanık, bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: ❝Kadın pilotlarımız var, tır şoförlerimiz var, itfaiyeci kadınlarımız var. Erkeklerin yaptığı işleri neden biz yapmayalım? Ben de bir anne olarak bir hayat mücadelesine girdim. Bir çok erkek işlerinde çalıştım. Biz kadınlar hayatın yükü zaten taşıyoruz. Şimdi de bir çay ocağı işletmesinde çalışmaya başladım.❞

Aile Destekli Emeklilik Hedefi

Fatma Yanık’ın temel motivasyonu çocuklarının eğitimi ve kendi geleceği için sigortasını doldurarak emekli olmak. Aynı zamanda torun sahibi olduğunu ve onların geleceği için de çalışması gerektiğini belirten Yanık, işinden ve müşterilerinden memnun olduğunu vurguladı. Bu süreçteki en büyük destekçisinin eşi Şenol Yanık olduğunu söyleyen Yanık, ❝Müşterilerim de memnun ben de işimden memnunum. Çalışıp sigortamı doldurup emekli olmak istiyorum. Artık torun sahihiyim torunlarımın geleceği için de çalışmam gerekiyor. Tabi bu arada en büyük destekçim hayat arkadaşım biricik kızımın babası eşimin bana olan güven desteği bizi müşterilerimizin memnuniyeti bizleri mutlu yapıyor❞ şeklinde konuştu.

Şalpazarı’nda özellikle Çarşamba günleri kurulan haftalık pazar sırasında yoğun bir tempoda çalışan Fatma Yanık, elinde tepsiyle pazar esnafına ve alışverişe gelenlere çay servisi yapıyor. İlk başta karşılaştığı yadırgamaya rağmen, özellikle kadın müşterilerin desteğiyle işine daha sıkı sarıldığını belirtiyor.

Yöresel Kıyafet ve Çalışmanın Anlamı

Fatma Yanık, çalışırken giydiği ve “tescillendiğini” belirttiği Ağasar yöresine ait Çepni yöresel elbisesinin kendisi için önemine vurgu yaptı. Bu kıyafetle günlük işlerini yaptığını ifade eden Yanık, ❝Artık yöresel tescilli olarak bize renkleriyle huzur katan elbisemiz ile müşterilerime çay dağıtarak onları dinliyorum günlük yorgunluğumu da atıyorum ben çalışmayı seven bir anneyim.❞ dedi. Yanık ayrıca, kendisi gibi zor şartlarda evlatları için çalışan tüm annelerin Anneler Günü’nü kutladığını söyledi ve çay ocağının yanındaki esnafa destekleri için teşekkür etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir