enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,7414
EURO
43,4924
ALTIN
3.983,08
BIST
9.751,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C

Ticaret Bakanlığı Tatil Dolandırıcılığı Uyarısı ve Cezalar

Ticaret Bakanlığı Tatil Dolandırıcılığı Uyarısı ve Cezalar
14.05.2025
3
A+
A-

Ticaret Bakanlığı, yaz ayları ve Kurban Bayramı yaklaşırken artan tatil ve konaklama tanıtımlarına karşı tüketicileri olası dolandırıcılık ve mağduriyet risklerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık, geçmiş şikayetler ve denetimler sonucunda bazı firmalara idari para cezası kesildiğini ve savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, yaz mevsimi ve Kurban Bayramı öncesinde yoğunlaşan paket tur ve otel konaklaması tanıtım faaliyetlerinin, önceki dönemlerde yaşanan mağduriyetler nedeniyle tüketiciler açısından bazı riskler barındırdığı belirtildi. Bakanlık, vatandaşların tatil planlarını yaparken dikkatli olmaları ve bazı temel kontrolleri gerçekleştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Bakanlıktan Cezai İşlemler ve Suç Duyuruları

Bakanlığın 2023 yılından itibaren tüketici şikayetleri üzerine yürüttüğü incelemeler neticesinde, 9 firma hakkında hazırlanan 7 soruşturma raporunun cumhuriyet başsavcılıklarına iletildiği açıklandı. Tamamlanan denetim süreçlerinde 21 firmaya yaklaşık 16 milyon lira idari para cezası uygulandığı, 19 firma hakkındaki denetimlerin ise devam ettiği bildirildi. Bu işlemlerin, tüketicileri yanıltıcı veya dolandırıcı faaliyetlere karşı koruma amacı taşıdığı ifade edildi.

Tatil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüketicilerin mağdur olmaması için atabilecekleri adımlar Bakanlık açıklamasında detaylandırıldı. Açıklamada, ❝Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta yoluyla ulaştırılan tatil tekliflerinde yer alan tesis görselleri, kurumsal logolar ve işaretlerin doğruluğu mutlaka kontrol edilmelidir❞ uyarısı yapıldı. Tatil satın almadan önce seyahat acentesi veya konaklama tesisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB kayıtlarında yer alıp almadığının araştırılması gerektiği belirtildi. Bu sorgulamaların www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adresleri üzerinden yapılabileceği bilgisi verildi.

Ayrıca, seyahat acentesinin internet sitesinde adres, unvan ve iletişim bilgilerinin açıkça belirtilip belirtilmediği ve sitenin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesinin önemi vurgulandı. Güvenlik açısından sosyal medya üzerinden rezervasyon yapmak yerine, doğrudan resmi internet siteleri üzerinden işlem yapılması tavsiye edildi. Satın alma sürecinde sözleşme öncesinde bilgilendirme formu veya broşürün temin edilmesi gerektiği de hatırlatıldı.

Paket Tur Sözleşmelerinde Tüketici Hakları ve İptal Koşulları

Bakanlık açıklamasında, tüketicilerin hayatın olağan akışında ortaya çıkabilecek nedenlerle paket turlara katılamama durumunda sahip oldukları haklara da değinildi. Tüketicilerin, paket turun başlangıç tarihinden en az 30 gün önce yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla bildirimde bulunmaları şartıyla, ödedikleri tutarın yasal kesintiler hariç tamamını geri alma hakkına sahip olduğu belirtildi. Bu bildirimin 30 günden kısa sürede yapılması halinde ise sözleşmede belirtilen oranda kesinti uygulanabileceği bilgisi verildi.

Seyahat Acentaları Kanunu kapsamında, paket tur düzenleyicilerinin sözleşmenin hiç ya da eksik ifa edilmesinden kaynaklanan tüm zararlardan sorumlu olduğu ifade edildi. Bakanlık, tüketicilerin boşa geçen tatil süresi nedeniyle uygun tazminat talebinde bulunabileceklerini de belirtti. Açıklamada ayrıca, birçok seyahat acentesi tarafından sunulan ve rezervasyonların cezai şart olmaksızın iptaline imkan tanıyan ihtiyari sigorta uygulamasının tüketiciler açısından faydalı olduğu kaydedildi.

Uyuşmazlık Çözüm Yolları ve Başvuru Mercileri

Tüketicilerin yaşadığı bireysel uyuşmazlıkların çözümü için izlemesi gereken yollar da açıklandı. 2025 yılı itibarıyla, değeri 149 bin TL’nin altında kalan anlaşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine, bu tutarı aşan durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurulabileceği bildirildi. Tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce arabulucuya başvurunun zorunlu olduğu da hatırlatıldı. Bakanlık, tüketicilerin bu haklarını bilerek hareket etmelerinin önemine dikkat çekti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir