enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,0363
EURO
43,4060
ALTIN
3.940,11
BIST
9.477,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
14°C
Samsun
14°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C

Ticaret Bakanlığı 67 e

Ticaret Bakanlığı 67 e
13.04.2025
3
A+
A-

ANKARA-BHA

Tüketici alışkanlıklarının teknolojik gelişmeler doğrultusunda değişmesiyle birlikte, çevrim içi alışverişe olan ilgi hızla arttı. Kolay ve hızlı erişim imkânı sunan e-ticaret platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, tüketicilerin korunmasına yönelik düzenlemelerin önemi de arttı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Yüksek: İstanbul Havalimanı kargo anlamında bir dağıtım merkezi olarak hızla büyüyor

Sivil Havacılık Genel Müdürü Yüksek: İstanbul Havalimanı kargo anlamında bir dağıtım merkezi olarak hızla büyüyor

Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin mesafeli sözleşmeler çerçevesinde yaşadığı mağduriyetleri önlemek amacıyla bir dizi yasal düzenleme gerçekleştirdi. Sipariş edilen ürünlerin tüketici tarafından önceden görülmeden alınması, tüketicinin sözleşmenin zayıf tarafı olmasına neden olurken; cayma hakkı, ön bilgilendirme yükümlülüğü ve sözleşmenin ifası gibi temel konular yasal güvence altına alındı.

Bu düzenlemelere rağmen bazı firmaların tüketici haklarına aykırı uygulamaları nedeniyle, denetim faaliyetleri artırıldı. Özellikle cayma hakkının kullanımında bedel iadesinin hiç yapılmaması veya yasal süresi içinde yerine getirilmemesi, kampanya dönemlerinde sipariş edilen ürünlerin teslim edilmemesi ya da geç teslim edilmesi gibi durumlar Bakanlık tarafından mercek altına alındı. Ayrıca stokta bulunmama gibi subjektif gerekçelerle siparişlerin tek taraflı iptal edilmesi ve bedel iadesinin gecikmesi de tüketici mağduriyetine yol açan başlıca unsurlar arasında yer aldı.

Bu çerçevede yürütülen denetimler neticesinde, 2024 yılı Ekim ayında başlatılıp aynı yıl içinde tamamlanan incelemelerde 18 e-ticaret firmasına toplam 40,3 milyon TL idari para cezası kesildi. 2025 yılının ilk çeyreğinde (Ocak-Mart) ise benzer gerekçelerle 49 firmaya toplam 53,4 milyon TL ceza uygulandı. Hâlihazırda 19 firma hakkında denetim süreçleri devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı, değişen alışveriş alışkanlıklarına paralel olarak tüketici haklarının korunması ve adil rekabet koşullarının sağlanması amacıyla, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği doğrultusunda etkin ve yaygın denetim faaliyetlerini sürdüreceğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir