enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,2871
EURO
43,5751
ALTIN
4.099,59
BIST
9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
15°C
Samsun
15°C
Çok Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
14°C

TCMB: Enflasyon 10 Ay Geriledi, Dezenflasyon Sürüyor

TCMB: Enflasyon 10 Ay Geriledi, Dezenflasyon Sürüyor
24.04.2025
0
A+
A-

TCMB Başkan Yardımcısı Karahan: Enflasyon Son 10 Aydır Geriliyor, Dezenflasyon Kararlılıkla Sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Küresel Görünüm Forumu’nda Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. ❝Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri❞ başlıklı oturumda konuşan Karahan, Türkiye’de enflasyonun son 10 aydır aralıksız gerilediğini belirterek, ülkenin önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini ifade etti.

Ekonomik Reformlar ve Küresel Etkiler

Karahan, Türkiye’deki dezenflasyon sürecinin içsel reformlar ve küresel ekonomik gelişmelerin birleşimiyle şekillendiğini vurguladı. Sürecin temel dinamiklerini açıklarken, ❝Talepteki ılımlı seyir, Türk lirasının reel değer kazanması ve beklentilerdeki iyileşme bu sürecin temel bileşenleri oldu❞ değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon Hedefleri ve Güncel Durum

Güncel enflasyon rakamlarına değinen Karahan, 2024 Mayıs ayında yüzde 75 seviyesinde olan yıllık enflasyonun, Mart 2025 itibarıyla yüzde 38,1’e gerilemesinin beklendiğini kaydetti. Fiyat baskılarında yavaşlamaya işaret eden göstergeler bulunduğunu belirten Karahan, özellikle hizmet kalemlerinde devam eden fiyat katılığına rağmen dezenflasyon sürecinin kararlılıkla sürdürüldüğünü ifade etti.

Sıkı Para Politikası ve Etkileri

Uygulanan sıkı para politikasının sonuçlarına da değinen Karahan, bu politika sayesinde iç talebin ılımlandığını ve cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının yüzde 6 seviyesinden yüzde 1’in altına gerilediğini aktardı. Türk lirası varlıklarına yönelik artan ilginin, güvenin yeniden tesis edilmesinde önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi.

Küresel Faktörler ve Döviz Kuru Kanalı

Küresel belirsizliklerin gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkisine dikkat çeken Karahan, bu ortamda sermaye akımlarının önemini vurguladı. Türk lirasının değer kazanmasının dezenflasyon sürecine katkı sağladığını belirterek, ❝Döviz kuru kanalındaki gelişmeler ise yakından takip edilmeye devam edecek❞ dedi.

Dış Ticaret ve Tarifeler

ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı tarifelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Karahan, bu tarifelerin diğer ülkelere kıyasla daha sınırlı olduğunu ve Türkiye’nin ABD pazarındaki payını artırma potansiyeli taşıdığını söyledi. Ancak Avrupa’daki ekonomik yavaşlamanın bu kazanımları dengeleyebileceği uyarısında bulundu.

Maliye Politikası Desteği ve İletişim

Karahan, orta vadeli programda öngörülen bütçe hedeflerinin de dezenflasyon sürecine destek olacağını belirtti. Ayrıca, etkili iletişim ve yönlendirme politikalarının, piyasa beklentilerinin Merkez Bankası hedeflerine yakınsaması açısından kritik önem taşıdığını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir