Şanlıurfa Adliyesi’ndeki Gerginlik Sonrası Avukattan Açıklama
Şanlıurfa Adliyesi’nde görülen bir ceza davası duruşmasının ardından avukatlar arasında gerginlik yaşandı. Miras paylaşımı nedeniyle açılan bir davanın ceza dosyasına dönüşen süreciyle ilgili duruşma sonrası meydana gelen olaylarda, tehdit ve duruşma salonunda izinsiz kayıt alındığı iddiaları gündeme geldi. Olayla ilgili hakkında haberler çıkan avukatlardan biri, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yayımladı.
Duruşma Sonrası Tartışma ve İddialar
Şanlıurfa Adliyesi’nde aile içi miras paylaşımı meselesinden kaynaklanan ve ceza dosyasına dönüşen bir davanın duruşması sonrası tarafların avukatları arasında gerginlik yaşandı. Edinilen bilgiye göre, duruşma bitiminde davada taraf olan aile bireylerinden birinin damadı olan Avukat A.A.’nın, karşı tarafın avukatına yönelik sert tepki gösterdiği iddia edildi. Açıklamayı yapan avukatın ifadesine göre, Avukat A.A.’nın ❝sen görürsün, sana göstereceğim, sen bittin❞ gibi tehdit içerikli ifadeler kullandığı ileri sürüldü. Açıklamada, bu tehdidin sözlü olarak savuşturulduğu ve konunun büyümeden yatıştırılmaya çalışıldığı belirtildi.
Adliyede Kayıt İddiası ve Fiziksel Müdahale Beyanı
Gerginliğin devam ettiği sırada, müşteki-şüpheli sıfatıyla duruşmada bulunan Avukat B.B.A.’nın adliye kurallarına aykırı şekilde cep telefonuyla kayıt aldığı fark edildiği iddia edildi. Açıklama yapan avukat, Avukat B.B.A.’yı ❝Adliyede kayıt yasaktır. ‘Çekim yapamazsın, beni çekemezsin’ dedim❞ diyerek uyardığını belirtti. Açıklamaya göre, Avukat B.B.A. bu uyarı üzerine panikleyerek telefonunu düşürdü. Açıklamada, Avukat B.B.A.’ya yönelik herhangi bir fiziki veya başka bir müdahale olmadığı özellikle vurgulandı ve tartışma sırasında birçok kişinin araya girmesi nedeniyle müdahalenin mümkün olmadığı ifade edildi.
Yapılan Haberlere Karşı Açıklama ve İddialar
Olayın ardından Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklamalar ve basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve yanlış bir algı oluşturduğu iddia edildi. Açıklamayı yapan avukat, avukatların davaları şahsileştirmemesi gerektiğini belirterek, ❝Bizler avukatız, davaları şahsileştiremeyiz. Babamızın, kayınpederimizin de dosyası olsa bu gerçek değişmez❞ dedi. Kendisinin tehdit edilmesi ve adliyede izinsiz kayıt alınması sebebiyle soruşturma sürecinin başlatıldığını bildiren avukat, ilgili kişilerin iftiralarına ve aleyhte algı oluşturanlara karşı yasal süreçleri devam ettireceğini duyurdu. Açıklamada, ❝Ortada kadın avukata yönelmiş bir fiziki müdahale olmadığı gibi yapılan uyarı hem kişilik haklarım hem de adliye kuralları bağlamında hakkımdır❞ ifadeleri kullanıldı.
Baro ve Medyaya Eleştiri
Baro yönetiminin olayla ilgili idari bir süreç başlatmama kararına rağmen Kadın Hakları Merkezi’nin olayı araştırmadan basına servis ettiği ve basının da konuyu araştırmadan haber yaptığı eleştirisinde bulunan avukat, ❝Komisyon ve yerel medyamızı bu an itibarıyla daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz❞ çağrısında bulundu. Açıklama, olayın “haklı çıkmak için ortaya atılan sahte bir şiddet vakası” olduğu iddiasıyla devam etti ve ❝Para ile her şeyi alabileceğini zannedenler yanılıyor: Bu ülkede hukuk var ve sonuna kadar gideceğiz❞ denildi. Adli birimler ve kolluk yöneticileri aranarak gerçeğin saptırılmaya çalışılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, Şanlıurfa bürokrasisinin bu tip durumlara izin vermeyeceğine dair güven ifade edildi. Açıklama yapan avukat, ❝22 yıllık meslek hayatımızda böyle saçma sapan kişi ve olaylarla karşılaşmadığımızı bildirerek takdiri kamuoyuna bırakıyoruz❞ ifadeleriyle beyanını tamamladı.