TBMM-BHA
Teklifin tümü üzerinde söz alan Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, AK Parti Grubunun, yasa yaparken muhalefetin görüşlerini dikkate almadığını söyledi.
Dört ayrı kanunda düzenleme ve değişiklikler öngören teklifte, daha önce Anayasa Mahkemesince iptal edilen düzenlemeler bulunduğunu anımsatan Kaya, “Anayasa Mahkemesi, TÜBİTAK’ın öğrencilere burs verme yetkisini düzenleyen düzenlemeyi iptal etmişti. Neye göre, kaç kişiye, hangi şartlarda burs vereceksiniz, belli değil. TÜBİTAK’ın yönetim kuruluna o yetkiyi veriyorsunuz. O yönetim de daha önceki örneklerde olduğu gibi kişilerin maalesef partiye yakınlığına göre kamu imkanlarını dağıtıyor.” dedi.
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da Türkiye’nin, 208 yükseköğretim kurumuyla dünyada üniversite sayısı bakımından 25’inci sırada olduğunu belirterek, “Bir yanda bol bol tabela üniversiteleri, diğer yanda ilimde, teknolojide, sanatta doludizgin giden uluslararası toplum. Biz bu şartlarla bu dünyayla nasıl yarışacağız?” diye konuştu.
TÜİK verilerine göre üniversite mezunlarının yüzde 25’inin işsiz olduğuna dikkati çeken Uz, “Başka bir ifadeyle her dört mezundan biri işsiz ve gelecekten umutsuz bir şekilde evde oturuyor. Dünyanın eğitimli kargo motorlu kurye çalışanları maalesef bizim ülkemizde. Göz bebeği üniversitelerden mezun gençlerimiz vize kuyruklarında yurt dışına gitmenin yollarını arıyor. Bütün bu çarpık tablonun müsebbibi sizlersiniz. Sizin keyfi ve adaletsiz yönetim anlayışınız, geleceğimizin teminatı olan bu gençleri bile bizden, sizden diye ayrıştırıyorsunuz.” değerlendirmesinde bulundu.
– “KOBİ’lere yönelik teşviklerin artırılması elzemdir”
MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan da kanun teklifinin, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırmayı, sanayide yerlileşmeyi sağlamayı, inovasyona dayalı üretimi desteklemeyi ve ekonomik büyümeyi hızlandırmayı hedeflediğini söyledi.
“TÜBİTAK, KOSGEB ve diğer düzenleyici mekanizmalar üzerinden sağlanacak teşviklerin hukuki altyapısının güçlendirilmesi, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını sağlaması açısından büyük bir adımdır.” ifadesini kullanan Başkan, özellikle sanayi üretiminde yerlileşme, bilim insanlarının desteklenmesi, AR-GE yatırımlarının artırılması, KOBİ’lerin rekabet gücünün yükseltilmesi ve dijitalleşme süreçlerinin hızlandırılması gibi kritik konuların yeniden düzenlendiğini anlattı.
Düzenlemelerle, sanayi ve teknoloji alanında yerli ve milli üretimi teşvik etmek, AR-GE yatırımlarıyla inovasyonu desteklemek, KOBİ’leri finansal olarak güçlendirmek, yeşil sanayi dönüşümünü hızlandırmak, sanayide ölçü ve kalite standartlarını yükseltmek, ticaret ve sanayi alanlarındaki hukuki çerçeveyi sağlamlaştırmanın amaçlandığını dile getiren Başkan, “Bu kapsamda TÜBİTAK’ın yetkilerinin genişletilmesi, KOSGEB’in destek alanlarının artırılması, sanayi teşviklerinin genişletilmesi, ölçü ve kalite standartlarının yükseltilmesi gibi önemli düzenlemeler bulunmaktadır. Bu değişiklikler sayesinde sanayi kuruluşlarımız, girişimcilerimiz ve araştırmacılarımız daha güçlü bir ekosistemde faaliyet gösterebileceklerdir.” diye konuştu.
Başkan, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm süreçlerinde KOBİ’lerin desteklenmesinin büyük bir önem taşıdığını, sanayi 4.0, yapay zeka ve büyük veri gibi alanlarda KOBİ’lere yönelik teşviklerin artırılmasının elzem olduğunu vurguladı.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk de kanun teklifinde, TÜBİTAK, KOSGEB, kişisel verilerin korunması, ölçüler ve ayarlara ilişkin önemli düzenlemeler olduğuna işaret ederek, “Bilim alanında nitelik yükseltebilmek için özgürlük gerekir. Özgürlük alanı bu kadar saldırı altındayken, bilim alanında nitelikli bir şey üretme imkanı yoktur.” ifadesini kullandı.
– “Merak ediyorum, hangi performansa göre”
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler de esnafın, tacirlerin, tüccarların zor durumda olduğunu ve bir can suyu beklediğini, katma değerli üretimin azaldığını, işsizliğin her geçen gün arttığını söyledi.
İŞKUR’un verilerine göre 2024 yılında 1 milyon 661 bin 329 kişinin işten çıkarıldığı için işsizlik ödeneği alabilme umuduyla başvuru yaptığını aktaran Çiler, “Bizim buna benzer sorunlara çözüm üretmemiz gerekirken, sistemin yanlışlıkları yüzünden sadece bürokratik bir düzenleme yapmakla uğraşıyoruz. Bu kanun teklifi hangi derde çare oluyor, hangi kuralı, hangi düzeni değiştiriyor? Hiçbir şeyi değiştirmiyor.” diye konuştu.
TÜBİTAK’ın çok önemli bilimsel çalışmalar yapan bir kurum olduğunu ancak sorunları bulunduğunu savunan Çiler, şunları kaydetti:
“Teklifin maddelerine baktığımızda, 6’ncı maddede bir performans kriteri getiriliyor, TÜBİTAK Yönetim Kuruluna yetki veriliyor. Sözleşmeli personelin ve dışarıdan görevlendirilenlerin ücretlerinin bir kısmının performans ölçütlerine göre farklı miktarlarda yapılabileceği yetkisinin verilmesi teklif ediliyor. Açıkçası merak ediyorum, hangi performansa göre? Bunun şeffaf bir şekilde belirtilmesi lazım. Ülkemizin savunma sanayisi alanında kritik bir mihenk taşı olan TÜBİTAK BİLGEM de çürüyor. BİLGEM sayesinde KAAN ve milli gemi, yerli çip projeleri başarıyla yürütüldü, yürütülmeye de devam ediyor ancak bugün liyakat yerine sadakatin, uzmanlık yerine kişisel ilişkilerin, bilimsellik yerine ideolojik hesapların ön plana çıkması sebebiyle kurum, bilimsellikten uzaklaşmaktadır.”
– “Bilim ve teknoloji adına önemli projeler yürütüyor”
Teklifin ilk imza sahibi AK Parti Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt da TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kurumların uygulamalarında günün şartlarına göre ortaya çıkan yeni durumlara uyum sağlanması, verilen destek ve teşviklerin etkinliği açısından bazı düzenlemeler öngörüldüğünü belirtti.
Gayrimenkul satışlarında ocak ayı rekoru kırıldı
TÜBİTAK tarafından 2024 yılında 2 bin 934 firmanın ve 186 üniversitenin 10 bin 161 AR-GE projesine 11,93 milyar lira, burs ve destek programları aracılığıyla 92 bin bilim insanına ve gence 5 milyar lira destek verildiğini aktaran Uzkurt, “Son 22 yılda 11 bin 981 firmanın ve 186 üniversitenin 60 bin 329 AR-GE projesine 276 milyar lira destek sağlandı.” bilgisini paylaştı.
TÜBİTAK’ın verdiği bursların siyasi parti üyeliğiyle ilişkilendirilmesine tepki gösteren Uzkurt, “TÜBİTAK’ta özellikle proje destekleri ve burslar birtakım objektif kriterlere göre verilir, bunları da herkes bilir ve bu kriterlere uyan herkes bu desteği alır.” dedi.
TÜBİTAK’ın son 5 yılda yapay zeka alanında 2 bin 935 proje ve 3 bin 696 bilim insanına 11,17 milyar lira destek verdiğini, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde kurulan Yapay Zeka Enstitüsü ile projeler gerçekleştirdiğini anlatan Uzkurt, şöyle konuştu:
“Bu iki kurumumuz da ülkemizin bilim ve teknolojisi adına önemli projeler yürütüyor. Yüzde 80’in üzerinde yerlilikle ürettiğimiz ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A 2024 yılında uzaya gönderilmiştir ve geldiğimiz noktada haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden biri olmuş durumdayız. Ülkemizin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp üretilen metre altı çözünürlüklü İMECE yer gözlem uydusu 2023 yılında başarıyla fırlatılmıştır. İlk milli ve yerli hava füzelerimiz GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın atış testleri başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bilgisayar sistemleri ve aviyonik ara yüz birimlerini geliştirdiğimiz milli muharip uçağımız KAAN Projesi’nin birinci aşaması ilk uçuşla tamamlanmıştır.”
Genel Kurulda, teklifin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelerin de tamamlanmasının ardından teklifin maddelerine geçildi.
Teklifin 1’inci maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Adan, birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.