Roma’daki Kolezyum’da altı ay boyunca ziyarete açık olan Göbeklitepe sergisi, 6 milyon ziyaretçiyi ağırladıktan sonra kapılarını kapattı. Sergi kapanış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe’nin önemine vurgu yaparak, Türkiye ve İtalya arasındaki kültürel iş birliğinin önemine değindi.
Giriş
Roma’nın tarihi simgesi Kolezyum’da 6 ay önce açılan “Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi” sergisi, 21 Nisan itibarıyla sona erdi. Kapanış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, serginin büyük ilgi görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Göbeklitepe’nin insanlık tarihindeki benzersiz konumuna dikkat çekti.
Göbeklitepe’nin Tanıtımına Verilen Önem Vurgulandı
Bakan Ersoy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’nin tanıtımının Kültür ve Turizm Bakanlığı için büyük önem taşıdığını belirtti. Ersoy, ❝UNESCO Dünya Mirası olan Göbeklitepe’yi bütün hikâyesiyle açığa çıkarmayı, korumayı ve tüm dünyada tanıtmayı bu yüzden önemsiyoruz,❞ dedi. Göbeklitepe’nin sadece arkeolojik bir alan olmanın ötesinde, geçmişle gelecek arasında bir köprü vazifesi gördüğünü ifade etti.
“Taş Tepeler Projesi” ve Neolitik Çağ Araştırmaları
Türkiye’nin Neolitik Çağ araştırmalarına yaptığı katkılara da değinen Ersoy, “Geleceğe Miras” projesi ile Göbeklitepe ve Şanlıurfa’daki diğer Neolitik yerleşimlerin, dünya Neolitik Çağ araştırmalarının merkezi haline geldiğini söyledi. Bakan Ersoy, 2021’de başlatılan “Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası” projesi kapsamında Karahantepe ve Sayburç gibi önemli alanların arkeoloji dünyasına kazandırıldığını hatırlattı. Ayrıca, 2024 Kasım ayında Şanlıurfa’da düzenlenen “Dünya Neolitik Kongresi”ne 63 ülkeden binden fazla bilim insanının katılımıyla gerçekleştiğini belirtti.
Roma Kolezyumu’nda Türk Mirası ve Yeni İş Birlikleri
“Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi” sergisinin, “Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası Projesi”nin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Bakan Ersoy, serginin 6 milyonu aşkın ziyaretçi tarafından gezilmesinin, Türk ve İtalyan bilim insanlarının başarılı iş birliğinin bir sonucu olduğunu ifade etti. Ersoy, konuşmasının devamında İtalya ile kültürel iş birliğine verdikleri önemi vurgulayarak, ❝Türkiye ve İtalya; dünyanın en görkemli imparatorluklarının varisleri, insanlık medeniyetinin sayısız mirasının emanetçisi olarak önemli sorumluluklar omuzlamaktadır,❞ şeklinde konuştu.
Yeni Sergi Projeleri Yolda
Bakan Ersoy, kültürel iş birliğinin devam edeceğini müjdeleyerek, Kolezyum Arkeolojik Parkı Direktörlüğü’nün Haziran ayında düzenleyeceği “Magna Mater” sergisinde Türk müzelerinden eserlerin yer alacağını ve Roma’da Troya temalı yeni bir sergi için de İtalyan yetkililerle çalışmalara başlandığını duyurdu. Ersoy, kapanış konuşmasını, ❝Bu vedanın yeni buluşmalara vesile olmasını diliyor, sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum,❞ sözleriyle tamamladı.