enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
27°C
Samsun
27°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
30°C

Osmangazi Köprüsü 9 Yılda 108 Milyar Lira Tasarruf Sağladı

Osmangazi Köprüsü 9 Yılda 108 Milyar Lira Tasarruf Sağladı
01.07.2025
4
A+
A-

Osmangazi Köprüsü 9 Yılda 108 Milyar Lira Tasarruf Sağladı

Osmangazi Köprüsü’nün hizmete girişinin 9. yıl dönümünde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yazılı bir açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun kritik bir parçası olan ve İzmit Körfezi’nin iki yakasını birbirine bağlayan köprünün ulaşımda önemli kolaylıklar sağladığını belirtti. Köprü, kullanıcılara zaman ve yakıt açısından büyük tasarruflar sunuyor.

Körfez Geçiş Süresinde Devrim

Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre, Osmangazi Köprüsü öncesinde İzmit Körfezi geçişi karayoluyla yaklaşık 1,5 saat sürüyordu. Feribot kullanımı ise 45 ila 60 dakika arasında değişiyordu. Köprünün hizmete girmesiyle bu süre 6 dakikaya indi. Bu süre kısalması, özellikle yoğun trafik dönemlerinde kullanıcılar için önemli bir avantaj sağlıyor.

Ekonomik ve Çevresel Katkılar

Köprünün sağladığı ekonomik faydalara değinen Bakan Uraloğlu, dokuz yıllık süreçte önemli miktarda tasarruf elde edildiğini vurguladı. Uraloğlu, ❝Osmangazi Köprüsü sayesinde 9 yılda akaryakıttan 23 milyar lira, zamandan ise 85 milyar lira olmak üzere toplamda 108 milyar lira tasarruf sağladık❞ dedi. Tasarrufun yanı sıra çevresel katkılara da dikkat çekildi. Köprü sayesinde 1,4 milyon ton karbon emisyonunun engellendiği belirtildi.

Mühendislik Başarıları

Açıklamada, köprünün inşasında kullanılan ileri mühendislik tekniklerine de yer verildi. Köprüde kullanılan çelik tellerin toplam uzunluğunun 84 bin 518 kilometreye ulaştığı ve bu uzunluğun dünyanın çevresini iki kezden fazla dolanabilecek mesafeye denk geldiği bilgisi paylaşıldı. Güney Yaklaşım Viyadüğü’nün 1120 metrelik bölümünün itme-sürme yöntemiyle inşa edildiği, bu yöntemde kullanılan 22 bin 500 tonluk tabliyenin dünyanın en büyük operasyonlarından biri olduğu ifade edildi. Ayrıca, 127 ve 133 metrelik bölümlerin sırasıyla 2 bin 300 ton ve 2 bin 600 tonluk ağır kaldırma yöntemleriyle monte edildiği ve bu işlemlerin de dünyanın en büyük ağır kaldırma operasyonları olarak kayıtlara geçtiği aktarıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir