Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu, Amasya’da toplandı. Toplantıda 2025 yılı programları, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi çerçevesinde bölgesel projeler ve Yeşil Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sertifikasyon süreci değerlendirildi ve kararlar alındı.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu’nun Nisan ayı toplantısı Amasya’da yapıldı. Toplantıya ev sahipliği Amasya Valisi Önder Bakan üstlenirken, başkanlığını Samsun Valisi Orhan Tavlı yaptı. Çorum Valisi Ali Çalgan, Tokat Valisi Abdullah Köklü ve ajansın kurul üyeleri de katılım gösterdi. Toplantıda, ajansın mevcut mali destek programlarının durumu gözden geçirildi, 2025 yılı Fizibilite Programı kapsamındaki başvurular değerlendirilerek karara bağlandı ve 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi doğrultusunda bölge için geliştirilebilecek projeler ele alındı.
Bölgesel Kalkınma Stratejileri Masaya Yatırıldı
Toplantının öne çıkan gündem maddelerinden biri, 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi çerçevesinde bölgesel proje başlıklarının istişare edilmesi oldu. Bu kapsamda yüksek teknoloji, sanayide dijital ve yeşil dönüşümün hızlandırılması ile ihracat kapasitesinin artırılması hedefleri doğrultusunda atılacak adımlar değerlendirildi.
Yeşil Dönüşüm Odak Alanı Oldu
Özellikle Yeşil Dönüşüm başlığı altında çevresel etkilerin azaltılması, kaynak ve atık yönetimi stratejileri, iklim risklerinin kontrolü ve sosyal performans gibi kritik konular detaylı olarak görüşüldü.
Yeşil OSB Sertifikasyon Projesi Başlıyor
OKA ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Karadeniz Bölge Koordinatörlüğü iş birliğinde yürütülecek olan Yeşil Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Sertifikasyon Projesi’nin detayları üzerinde duruldu. Bu proje kapsamında hayata geçirilecek eğitim ve danışmanlık programları planlandı.
Sertifikasyon Süreci Takvimi Belirlendi
Yeşil OSB Sertifikasyon sürecinin ilk adımı, 24 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilen webinar ile kamuoyuna duyuruldu. Orta Karadeniz Bölgesi’nde bulunan 21 OSB’yi kapsayan süreç için eğitim takvimi açıklandı. Buna göre, 6-8 Mayıs tarihlerinde TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi, 21-23 Mayıs’ta TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Eğitimi, 24-26 Haziran’da TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Eğitimi ve 2-4 Eylül tarihlerinde TS EN ISO 19011 Entegre İç Tetkik Eğitimi verilecek. Ayrıca, 8-12 Eylül ve 20-24 Eylül 2025 tarihlerinde düzenlenecek çalıştaylarla, hedeflenen 21 OSB’ye toplam 84 belge kazandırılması amaçlanıyor.
Ajans tarafından sağlanacak fizibilite, teknik ve mali desteklerle, bölge sanayisinin sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda dönüşümü ve rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. OKA yetkilileri, ❝Bu projelerle bölgedeki sanayi kuruluşlarının yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine entegrasyonunu hızlandırmayı ve küresel rekabetteki yerlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz❞ açıklamasında bulundu.