enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Karla Karışık Yağmurlu
5°C
Samsun
5°C
Karla Karışık Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Açık
12°C

OMÜ’de Kırgız Kültür Tanıtım Etkinliği Düzenlendi

OMÜ’de Kırgız Kültür Tanıtım Etkinliği Düzenlendi
03.06.2022
38
A+
A-

OMÜ’de Kırgız Kültür Tanıtım Etkinliği Düzenlendi

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi, Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle “Kırgız Kültür Tanıtım Etkinliği” programı düzenlendi.

 

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda Dekan Prof. Dr. Osman Şahin’in açılışı konuşmasıyla başlayan etkinlikte; Kırgız kültürünü yansıtan resimler ve kültürel materyaller sergilenerek “boorsok, çak-çak, samsa, carma” gibi yöresel Kırgız yemekleri ikram edildi.

 

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Arş. Gör.  ve aynı zamanda OMÜ Lisansüstü Enstitüsünde Doktora öğrencisi olan Ulanbek Kalmurza Uulu etkinliğin anlam önemine ilişkin konuşma yaptı. Konuşmasında etkinliği düzenleme fırsatı veren İlahiyat Fakültesine teşekkür eden Uulu, “Kırgız ve Türk halkının 1000 sene önce aynı topraklarda yaşadıklarını, ama daha sonra Batıya doğru göç ettiklerini, aradan asırlar geçse bile ve 4000 km uzakta olsa bile dil, örf, gelenek ve görenekleri değişmeden ortak kullanıldığını” ifade etti.

 

Kırgızların doğum, nişan, evlilik gibi adetleriyle bugünkü dillerinin Anadolu coğrafyasıyla benzerliklerine ve farklılıklarına dikkat çeken Uulu, ayrıca dünyanın en uzun, en hacimli ve yaşayan (yazılmaya devam eden) tek destanı olan Manas destanı hakkında ve Türk dünyasının gururu Kırgız yazar Cengiz Aytmatov hakkında bilgiler sundu.

 

Kalmurza Uulu, 1991’de Kırgızların bağımsızlığını tekrar elde ettiğinde ilk tanıyan ve elçilik açan ülkenin Türkiye olduğunu ve Türkiye’nin günümüzde de eğitim, kültür, ekonomi, sağlık gibi birçok alanda yatırımları ve ortak işbirlikleri olduğunu vurguladı. Bundan sonra da ortak çalışmalara devam edileceği hususunda ümitli olduğunu belirten Uulu, Kırgızların, Türkiye’deki imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerindeki uygulamaları başarılı bulduğunu söyledi. Kalmurza Uulu, bu uygulamaları model alarak ülkesinde hayata geçirmek istediğini belirterek konuşmasını noktaladı.

 

Konferans sonunda Ulanbek Kalmurza Uulu’ya fidan sertifikası takdim edildi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir