enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,4549
EURO
47,4468
ALTIN
4.435,82
BIST
10.612,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
30°C
Samsun
30°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C

Mudurnu’da 700 Yıllık Ahilik Geleneği Esnaf Duası ile Yaşatılıyor

Mudurnu’da 700 Yıllık Ahilik Geleneği Esnaf Duası ile Yaşatılıyor
30.05.2025
2
A+
A-

HIZIR İLYAS YILDIRIM/BOLU-BHA

Mudurnu’da UNESCO Geçici Miras Listesi’nde yer alan Osmanlı kasabasında, 700 yılı aşkın süredir devam eden Esnaf Duası geleneği her Cuma selasından sonra yaşatılıyor. Bu Ahilik geleneği, esnafların bolluk ve bereket dileklerini topluca ifade etmelerine olanak tanıyor.

Mudurnu’da 700 Yıllık Ahilik Geleneği Canlı Tutuluyor
Bolu’nun tarihi Mudurnu ilçesi, “Osmanlı Kasabası” kimliğiyle UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde önemli bir yere sahip. İlçede asırlardır devam eden bir Ahilik geleneği olan Esnaf Duası, her Cuma namazı öncesi okunan selanın ardından gerçekleştiriliyor. Bu köklü gelenek, yaklaşık 700 yıldan fazla bir süredir kesintisiz devam ettiriliyor.

Esnaf Duasının Yapılışı ve Katılım
Mudurnu Orta Çarşı ve Demirciler Çarşısı’nda yapılan Esnaf Duası için esnaflar, dükkanlarının önünde sıraya girerek duaya katılıyor. Bolluk, bereket ve hayırlı kazanç temennileriyle yapılan bu toplu dua, ilçe halkı ve Mudurnu’yu ziyaret eden misafirler tarafından yoğun ilgi görüyor. Duanın ardından vatandaşlara lokum ve etli pilav ikram edilerek geleneksel birliktelik pekiştiriliyor. Bu uygulama, Ahilik felsefesinin dayanışma ve paylaşım ruhunu günümüze taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir