enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
27°C
Samsun
27°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
30°C

Mostar Köprüsü UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Mostar Köprüsü UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde
05.07.2025
2
A+
A-

Mine K. / BOSNA HERSEK-BHA

Mostar Köprüsü, Bosna Savaşı’nda yıkılmasının ardından aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek barış ve hoşgörünün sembolü olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.

Bosna-Hersek’in Mostar şehrinde bulunan ve yüzyıllardır barışın ve birlikte yaşamanın simgesi kabul edilen Mostar Köprüsü, 9 Kasım 1993 tarihinde Bosna Savaşı sırasında Hırvat topçu ateşiyle tamamen yıkıldı. Neretva Nehri üzerinde yer alan bu tarihi yapı, yıkılmasıyla dünya çapında büyük yankı uyandırmış ve bölgedeki çatışmanın trajik bir simgesi haline gelmişti.

Yıkımın Ardından Yeniden İnşa Süreci

Köprünün yıkılması, Bosna’da birlikte yaşama kültürüne ağır bir darbe olarak algılandı. Yıkılan köprünün aslına uygun olarak yeniden inşası için uluslararası destekle 1997 yılında çalışmalara başlandı. TİKA, UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteklediği proje, bir Türk şirketi tarafından yürütüldü.

Mostar Köprüsü’nün Tarihi ve Mimari Özellikleri

16. yüzyılda inşa edilen Mostar Köprüsü, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olup Neretva Nehri’nden yaklaşık 24 metre yükseklikte yer alıyordu. Döneminin ileri mühendislik teknikleriyle yapılan köprü, Mostar şehrine adını vermiş ve bölge ticaretinin gelişimine katkı sağlamıştır. Köprü, aynı zamanda şehirdeki erkeklerin nişanlılarına cesaretlerini göstermek için atladıkları bir geleneksel meydan okuma alanıydı. Bu gelenek günümüzde turistlerden ücret alınarak yapılan gösterilere dönüşmüş durumda.

Yeniden Açılış ve UNESCO Mirası

Yeniden inşa edilen köprü, 23 Temmuz 2004 tarihinde düzenlenen resmi bir törenle yeniden kullanıma açıldı. Mostar Köprüsü, 2005 yılında eski Mostar şehriyle birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Bugün Mostar Köprüsü, sadece bir geçiş noktası olmanın ötesinde, geçmişin acılarını, barışa duyulan umudu ve kültürel mirasın direncini temsil eden bir anıt olarak ayakta durmaktadır. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği köprü, Bosna-Hersek’in zengin tarihine ve dirençli ruhuna tanıklık etmeye devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir