enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,2940
EURO
37,9672
ALTIN
3.417,03
BIST
9.916,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Kar Yağışlı
4°C
Samsun
4°C
Kar Yağışlı
Çarşamba Kar Yağışlı
2°C
Perşembe Kar Yağışlı
1°C
Cuma Parçalı Bulutlu
2°C
Cumartesi Kar Yağışlı
2°C

MİT, Atatürk’ten mülakat talep eden İngiliz kadınla ilgili istihbarat raporu yayınladı

MİT, Atatürk’ten mülakat talep eden İngiliz kadınla ilgili istihbarat raporu yayınladı
15.02.2025
3
A+
A-

ANKARA-BHA

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinde yer alan “Özel Koleksiyon” sekmesinde tarihî belgeler arşivine yeni bir istihbarat raporu ekledi. 31 Mayıs 1935 tarihli belge, kendisini gazeteci olarak tanıtan İngiliz bir kadının Atatürk’ten mülakat talep etmesi üzerine başlatılan istihbarî araştırmanın detaylarını içeriyor.

Atatürk, Kadının Casus Olabileceğini Düşündü

MİT’in paylaştığı rapora göre, İstanbul Büro Amirliği’ne bağlı istihbarat birimleri, Atatürk’ün talimatıyla söz konusu İngiliz kadının kimliğini, bağlantılarını ve faaliyetlerini mercek altına aldı. Atatürk, kadının casus olabileceği ihtimali üzerinde durarak detaylı bir inceleme yapılmasını istedi.

Raporda, istihbarat yetkililerinin, kadının kaldığı Pera Palas’taki hareketlerini izlemeye aldığı, yanındaki kâtiple olan ilişkisini incelediği ve diplomatik bağlantılarının olup olmadığını araştırdığı belirtiliyor. Yapılan takip sonucunda elde edilen ilk bilgiler, Atatürk’e yakın isimlerden Bay Kılıç Ali aracılığıyla kendisine sunuldu.

Atatürk Bilgileri Enteresan Buldu

Raporda geçen bilgilere göre, istihbarat ekibi yalnızca birkaç saat içinde ön incelemeyi tamamladı ve saat 22.00’de Atatürk’e sunulmak üzere bir rapor hazırladı. Bay Kılıç Ali, Atatürk’ün yazıyı ilgiyle okuduğunu ve memnuniyetini dile getirdiğini belirtti. Ayrıca Atatürk, İngiliz kadının mektuplarının takibe alınmasını ve mevcut bulgular doğrultusunda hareket edilmesini istedi.

Belgelerde, kadının İstanbul’dan ayrılmasına yalnızca iki gün kaldığı, ancak bu süre içinde mektuplarına el konulmasının sağlandığı ve mümkünse kaldığı odada ek bir inceleme yapılacağı bilgisi de yer alıyor. 

Tarihin Tozlu Sayfalarından Günümüze

MİT tarafından paylaşılan bu belge, dönemin istihbarat anlayışını ve güvenlik hassasiyetlerini gözler önüne sererken, Atatürk’ün ulusal güvenlik konularına verdiği önemi bir kez daha ortaya koyuyor. Belge, 1930’lu yıllardaki istihbarat yöntemlerine ve o dönemde Türkiye’nin diplomatik hassasiyetlerine dair önemli ipuçları barındırıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir