enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,1704
EURO
47,0707
ALTIN
4.336,96
BIST
10.358,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
27°C
Samsun
27°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
27°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
30°C

Millî Eğitim Bakanlığı Yapay Zeka Destekli BYS’yi Tanıttı

Millî Eğitim Bakanlığı Yapay Zeka Destekli BYS’yi Tanıttı
09.07.2025
3
A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığının dijital dönüşümdeki yeni adımı olan Bakanlık Yönetim Sistemi (BYS), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı bir programla tanıtıldı. Sistem, yapay zeka ve büyük veri teknolojileriyle eğitim yönetiminde veri tabanlı karar alma süreçlerini güçlendirmeyi hedefliyor.

Ankara’da Mogan Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen bir programda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) geliştirdiği yeni Bakanlık Yönetim Sistemi’ni (BYS) tanıttı. Program, Türkiye’nin dijital dönüşüm süreci ve eğitim yönetimindeki yenilikler bağlamında gerçekleştirildi. BYS’nin, eğitim alanındaki karar alma süreçlerini modernize etmeyi amaçladığı belirtildi.

Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Süreci ve Eğitim
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, 21. yüzyılın teknolojik değişim çağı olduğunu ve yapay zeka, kuantum, büyük veri, makine öğrenmesi gibi teknolojilerin eğitim yönetimini de etkilediğini vurguladı. Millî Eğitim Bakanlığının geliştirdiği BYS’nin, Türkiye’nin kamu yönetimindeki dijital dönüşümün somut bir yansıması olduğunu belirtti. Yılmaz, 2000’li yılların başından bu yana kamu hizmetlerinin dijital ortama taşınması yönünde kararlı adımlar atıldığını ifade etti. e-Devlet altyapısının güçlenmesiyle vatandaşların kamu hizmetlerine hızlı, şeffaf ve kolay erişiminin sağlandığını, bunun da hizmet kalitesi ve verimliliği yükselttiğini söyledi.

Uluslararası Başarı ve Gelecek Vizyonu
Yılmaz, Türkiye’nin e-Devlet alanında uluslararası düzeyde kaydettiği ilerlemeye dikkat çekerek, ❝Birleşmiş Milletler’in 2024 yılı e-Devlet gelişmişlik endeksinde Türkiye Cumhuriyeti, 193 ülke arasında 27. sıraya yükselmiştir. Avrupa Birliği’nin 2024 yılı e-Devlet kıyaslama raporunda ise ülkemiz 37 ülke arasında 10. sırada yer alma başarısını göstermiştir.❞ dedi. e-Devlet alanında kullanıcı odaklılıkta Avrupa’da 2’nci, şeffaflıkta 5’inci sırada yer alındığını ve birçok alanda AB ortalamalarının üstünde performans gösterildiğini belirten Yılmaz, bu başarının arkasında kamu kurumlarının Dijital Türkiye vizyonu çerçevesinde dijital sistemlerle yeniden yapılandırılması ve operasyonel kapasitelerinin artırılmasının yattığını vurguladı. Yapay zeka ve veri analitiği teknolojilerinin yaygınlığı dikkate alındığında, kamuda dijitalleşmenin veriden daha fazla değer oluşturacak şekilde derinleşmesini sağlamayı, veriye ve kanıta dayalı politika üretme sistematiğini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını aktardı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığının koordinasyonunda Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin devreye alındığını, kamu personeline yönelik eğitim programları başlatıldığını ve kamu veri alanı projesiyle kurumlar arası veri paylaşımını kolaylaştıracak modellerin geliştirildiğini belirtti. Yılmaz, ❝Kurumlarımız arasında veri paylaşımı da çok önemli. Bunu yaptığımız zaman bütün kurumlarımız bundan daha fazla istifade eder hale geliyorlar. Elbette verilerin güvenliği, mahremiyet, kişisel verilerin korunması gibi hususlar dikkate alınarak…❞ ifadelerini kullandı. Dijital Türkiye vizyonunun temel hedefinin e-Devlet uygulamalarını yapay zeka ve büyük veri teknolojileriyle desteklenen Dijital Devlet modeline taşımak olduğunu söyledi.

Eğitim Yönetiminde Dönüşüm: BYS
Bakan Yusuf Tekin ise Bakanlıkta görev aldığı süreçte, eğitim öğretimin niteliğinin değerlendirilmesi, insan kaynakları projeksiyonunun geliştirilmesi ile fiziki ve maddi yatırım imkanlarının optimum şekilde kullanılmasında, büyük verilerin analizinden kaynaklanan sorunlar sebebiyle sağlıklı kararlar alınamadığını tespit ettiklerini ifade etti. Eğitim öğretimin niteliğini daha iyi değerlendirmek ve kamu kaynaklarını daha etkin ve rasyonel kullanmak amacıyla, büyük verileri elektronik ortama geçirmek için veri toplama süreci başlattıklarını anlattı. Bu kapsamda Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) uygulamasının hayata geçirildiğini anımsatan Tekin, Millî Eğitim Bakanı olarak görev yapmaya başladıktan sonra, gelişen teknolojik imkanlar ve yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşması gibi unsurları göz önünde bulundurarak Millî Eğitim Bakanlığı Bakanlık Yönetim Sistemi projesini hayata geçirmek istediklerini söyledi.

BYS’nin Sağladığı Analiz ve Karar Destek Sistemi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BYS’nin eğitim alanında Dijital Devlet yaklaşımının güçlü bir örneği olduğunu vurgulayarak, öğrenciden öğretmene, okuldan bütçeye kadar tüm süreçleri kapsayan bu sistemin veri temelli, hızlı ve isabetli karar almanın önünü açtığını aktardı. Yapay zeka ve coğrafi bilgi sistemleriyle güçlendirilen BYS’nin, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağladığını anlatan Yılmaz, il ve ilçe yöneticilerinden Bakanlık üst kademesine kadar her düzeyde proaktif yönetimi mümkün kılan sistemin, eğitimde şeffaflık ve etkinliği kurumsal refleks haline getirdiğini kaydetti. Yılmaz, bu sistemin geçmiş verilerden güncel öğrenci hareketlerine, nüfus projeksiyonlarından uluslararası ölçme sonuçlarına kadar çok boyutlu verileri işlediğini ve güçlü öngörüler sunduğunu aktararak, ❝Bugün ilkokul çağında diyelim 5,5 milyon öğrencimiz var. Bundan 5 sene sonra 900 bin azalacak bu sayı, doğurganlık hızındaki azalmayla birlikte. Dolayısıyla, bunun hangi bölgede ne kadar olacağını öngörüp okullarımızı, yapacağımız işleri buna göre planlamamız gerekiyor. Bugünün sayılarına göre değil. Eğilimleri görüp, gelecekte nereye gittiğini görüp ona göre şimdiden kararlar almamız gerekiyor.❞ değerlendirmesinde bulundu. Yapay zeka destekli karar ağaçları ve veri madenciliği uygulamaları sayesinde sistemin, PISA gibi uluslararası öğrenci değerlendirme sonuçlarını da analiz ederek, yöneticilere stratejik destek sunduğunu dile getiren Yılmaz, 2053 vizyonu doğrultusunda geleceğin taleplerine odaklanan bir eğitim yönetim modeliyle yol alındığını söyledi.

Okuldan Bakanlığa Etkin Yönetim
Bakan Yusuf Tekin, BYS’nin bütün kararlarda rasyonel destek sunacağını belirterek, ❝Bu ekran, bize bütün kararlarımızda, rasyonel karar almamız konusunda destek sunacak, analizleriyle bize katkı verecek çok önemli bir adım. En ücra köşemizdeki bir okul müdürümüz, okuldaki öğrenci sayısından okulun bulunduğu mahaldeki nüfus artışına kadar, yani bizden talep edeceği onarımlardan eğitim öğretimin niteliğine kadar her türlü konudaki projeksiyonu otomatikman görecek. Bütün kararlarını buna göre alacak.❞ dedi. Okul müdürlerinin, okullarındaki devamsızlık, ders notlarındaki anormal düşüşler ve yükselişler gibi durumları uygulama aracılığıyla anında görebileceğini ve öğretmenlerle birlikte uygun tedbirleri alabileceklerini aktaran Tekin, ilçe milli eğitim müdürlerinin ve il millî eğitim müdürlerinin de kendi düzeylerinde analizler yapabileceğini vurguladı. Uygulama üzerinden Bakanlığa bağlı genel müdürlükler bünyesindeki okullarda analizler yapılabileceğini, kendisi ile bakan yardımcılarının da görev alanlarıyla ilgili konularda analiz yapabileceklerini anlattı.

Sessiz Devrim ve Ekonomik Katkı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bakanlık Yönetim Sistemi’ni ❝eğitim yönetiminde sessiz ama güçlü bir devrim niteliğinde❞ olarak nitelendirdi ve bu dönüşümün kamu hizmetlerine yayılmasının Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmada önemli rol oynayacağını belirtti. Bakan Tekin ise BYS’den asıl beklentisinin, Milli Eğitim Bakanlığı personelinin emeğinin ve veriminin kamuoyunda daha sağlıklı şekilde görüleceği bir mekanizma olması olduğunu söyledi. Sistemin fazlar halinde hayata geçtiğini ve şu an itibarıyla Bakanlık Merkez Teşkilatında kullanıma açılmış durumda olduğunu aktardı. Tekin, projenin bütçeden tasarruf sağladığını ve bu tasarrufu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile paylaştığını belirterek, ❝Bu anlamda proje, ülkenin ekonomik kaynaklarının efektif kullanılması için de çok önemli bir adım olacak.❞ değerlendirmesinde bulundu. Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı personelinin fedakarlıkları için teşekkürlerini iletti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir