enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,7959
EURO
43,5012
ALTIN
4.033,89
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
16°C
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Kurtulmuş: Silahlar Bırakılmalı, Süreç Yaz Bitmeden Tamam

Kurtulmuş: Silahlar Bırakılmalı, Süreç Yaz Bitmeden Tamam
19.05.2025
2
A+
A-

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Siyaset İçin Silahlar Bırakılmalı, Süreç Yaz Bitmeden Tamamlanabilir

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gabar Dağı’ndaki Şehit Esma Çevik-1 Nolu İlk Keşif Kuyusu’nda gerçekleştirilen tören sonrası katıldığı canlı yayında Türkiye’nin terörle mücadelesinde kritik bir aşamaya gelindiğini belirtti. Kurtulmuş, siyasetin devreye girebilmesi için silahların açıkça ve sahada teyit edilebilir şekilde bırakılmasının şart olduğunu vurgulayarak, bu sürecin yaz bitmeden tamamlanacağını ümit ettiğini söyledi.

Gabar’daki Petrol ve “Terörsüz Türkiye” Süreci

19 Mayıs ruhunun Gabar Dağı’nda petrol üretimiyle buluşmasının sembolik önemine dikkat çeken TBMM Başkanı Kurtulmuş, artık “terörsüz bir Türkiye” sürecine geçildiğini ifade etti. Terörün hakim olduğu günlerin geride kaldığını belirten Kurtulmuş, ❝Bu topraklarda ağıtlar değil, kardeşlik türkülerinin söyleneceği bir dönem başlıyor❞ dedi. Gabar Dağı’nda günlük 81 bin varil petrol üretildiğini kaydeden Kurtulmuş, bu kaynağın “büyük ve güçlü Türkiye” vizyonuna katkı sağladığını söyledi.

Siyasetin Devreye Girmesi İçin Şartlar

Kurtulmuş, uzun yıllardır süren terörle mücadelede gelinen noktanın, siyasetin devreye girmesi için yeni bir eşik oluşturduğunu vurguladı. Siyasetin başlayabilmesi için silahların bırakılmasının temel şart olduğunu belirten TBMM Başkanı Kurtulmuş, ❝Siyasetin devreye girebilmesi için silahların bırakıldığının çok açık şekilde görülmesi, sahada teyit edilmesi gerekiyor. Ben yaz bitmeden bu sürecin tamamlanacağını ümit ediyorum❞ ifadelerini kullandı.

TBMM Komisyonu Önerisi ve Sürecin İşleyişi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Terörsüz Türkiye” süreci için TBMM’de komisyon kurulması önerisine de değinen Kurtulmuş, siyasetin devreye girmesinin öncelikli koşulunun silahların bırakılması olduğunu yineledi. Kurtulmuş, ❝Farklı teslim modaliteleri konuşuluyor. Ancak silah bırakma sahada net şekilde gözlemlenmeden siyaset devreye giremez❞ diye konuştu. Kurulacak komisyonun mevcut Meclis iç tüzüğüne göre şekillendirilebileceğini ve özel bir yasa çıkarılmasına gerek olmadığını belirten Kurtulmuş, süreçteki her adımın siyasi istişare ile belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Toplumsal Mutabakat ve Geçmiş Deneyimler

Sürecin sadece siyasi değil, aynı zamanda toplumsal mutabakatla yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, ❝Kürtlerin onurunu, Türklerin de gururunu koruyacak bir çözüm üretmeliyiz❞ ifadelerini kullandı. Siyasi partilere bu konuda önemli görevler düştüğünü belirten Kurtulmuş, Meclis’teki çoğulculuğun ve temsilde genişliğin sürece katkı sunacağını söyledi. Önceki süreçlerde yaşanan sabotajlara dikkat çeken Kurtulmuş, bu kez devlet kurumlarının koordineli ve hazırlıklı olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, “Devletin tüm kurumları temizdir ve siyasi iradenin çizdiği doğrultuda adım atıyor” dedi.

Anayasa Çalışmaları Ayrı Bir Başlık

Anayasa çalışmalarının “terörsüz Türkiye” sürecinden ayrı bir başlık olduğunu belirten TBMM Başkanı Kurtulmuş, ❝28. Dönem TBMM, farklı fikirlerin bir araya gelmesi açısından fırsat barındırıyor. Yeni anayasa için 400 oy mümkün, yeter ki siyaset savaş değil müzakere alanı olarak görülsün❞ değerlendirmesinde bulundu. Kurtulmuş, ❝Terörsüz Türkiye süreci ile anayasa çalışmaları birbirine karıştırılmamalıdır❞ uyarısını yaptı.

Kayyum Atamaları ve Yerel Yönetimler

Belediyelere kayyum atanması konusundaki sorulara yanıt veren Kurtulmuş, sürecin henüz başında olunduğunu belirterek, ❝Yerel yöneticiler elbette halk tarafından seçilir. Ancak hiçbir yöneticinin terör örgütüyle iş birliği hakkı olamaz❞ dedi. Kurtulmuş, bu bağlamda ❝Bir eli sandıkta, bir eli silahta olmaz❞ sözünü yineledi.

Dış Destek ve Bölgesel Güç Türkiye

ABD ve İsrail’in terör örgütlerine verdiği destekle ilgili bir soruya yanıt veren Kurtulmuş, ❝Bu destekler kesilirse örgütler iki hafta dayanamaz❞ dedi. Güçlü Türkiye’nin bölgesel birçok aktör için rahatsız edici olabileceğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak “terörsüz bir bölge” hedefiyle hareket ettiğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir