enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,6174
EURO
43,8092
ALTIN
4.216,71
BIST
9.134,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
25°C
Samsun
25°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C

Kars’ın 1403 Tarihi ve Kültürel Varlığı Belgelendi

Kars’ın 1403 Tarihi ve Kültürel Varlığı Belgelendi
06.05.2025
0
A+
A-

Kars’ın Bin 403 Tarihi ve Kültürel Varlığı Üç Ciltlik Envanterle Belgelendi

Kars’ın tarihî ve kültürel zenginlikleri, “Kars İl Kültür Envanteri” adıyla üç ciltlik kapsamlı bir çalışmayla kayıt altına alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği, Kars Valiliği ve Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından yürütülen bir proje kapsamında hazırlanan envanter, Kafkas Üniversitesi’nin akademik katkılarıyla tamamlandı ve ilgili kurumlara sunuldu. Kitapta Kars il merkezi ve ilçelerindeki bin 403 tarihî ve kültürel varlığın tespiti yapıldı.

Proje Kapsamı ve Hazırlık Süreci

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı kapsamında, Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından yürütülen “Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi”nin önemli bir çıktısı olarak “Kars İl Kültür Envanteri” kitabı hazırlandı. Bu bilimsel çalışma, Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Ani Örenyeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan’ın koordinasyonunda gerçekleştirildi. Eserin hazırlanmasında Doç. Dr. Arslan’ın yanı sıra Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şen, Arş. Gör. Mustafa Koçak ile Kazım Karabekir Teknik Bilimler MYO öğretim elemanları Öğr. Gör. Gonca Papuccu ve Öğr. Gör. Bekir Karacabey de görev aldı. Kapsamlı saha çalışmaları sonucunda, Kars il merkezi ve ilçelerinde toplam bin 403 tarihî ve kültürel varlık tespit edilerek üç cilt halinde detaylı bir şekilde kayıt altına alındı. Kitap, SERKA Genel Sekreteri Nurullah Karaca ve Doç. Dr. Muhammet Arslan tarafından Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu’ya takdim edildi.

Envanterin Önemi ve Katkıları

Üç ciltlik “Kars İl Kültür Envanteri”, Kars’ın sahip olduğu kültürel, sanatsal ve turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Eserin, hem akademik çevreler için bir başvuru kaynağı olması hem de yerel yönetimlerin kültürel mirasın korunması, restorasyonu ve tanıtılmasına yönelik çalışmalarına bilimsel bir zemin oluşturması bekleniyor. Hazırlanan bu kapsamlı envanterin, Kars’ın kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasına önemli katkılar sunacağı belirtiliyor.

Kaynak: BHA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir