enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,6416
EURO
43,7351
ALTIN
4.151,20
BIST
9.180,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
27°C
Samsun
27°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C

Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği’nde

Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği’nde
08.05.2025
0
A+
A-

Karatepe Aslantaş Yazıtları UNESCO Dünya Belleği’ne Kaydedildi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olma özelliğini taşıyan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ndeki tarihi yazıtlar, UNESCO Dünya Belleği Uluslararası Kütüğü’ne dahil edildi. Anadolu Hiyeroglif ve Fenike alfabelerini içeren yazıtların kaydı, UNESCO Yürütme Kurulu’nun Paris’te gerçekleştirdiği oturumda onaylandı. Bu gelişme, yazıtların korunması ve tanıtılması açısından büyük önem taşıyor.

UNESCO Kararı ve Süreç

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde yer alan çift dilli yazıtlar, uzun süredir bilim dünyasının ve arkeolojinin ilgi odağındaydı. Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Küresel Stratejik Araştırmalar Derneği tarafından yürütülen ortak çalışmalar sonucunda yazıtların UNESCO Dünya Belleği’ne kaydedilmesi için başvuruda bulunulmuştu. Paris’te yapılan UNESCO Yürütme Kurulu toplantısında bu başvuru kabul edildi.

Yetkililerden Açıklamalar ve Önemi

Konuyla ilgili Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, bu gelişmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Yılmaz, ❝Bu yazıtların dünya belleğine alınması, hem bu kültürel mirasın korunması hem de daha geniş kitlelere tanıtılması açısından çok değerli. Osmaniye, köklü tarihi ve zengin arkeolojik mirasıyla önemli bir merkezdir. Bu başarı da bunun en güzel örneklerinden biridir❞ dedi. Vali Yılmaz’a açıklama sırasında İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun eşlik etti.

Küresel Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Mustafa Çakar ise yaptığı yazılı açıklamada, UNESCO’nun aldığı bu kararın Osmaniye ve Türkiye turizmi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Çakar, ❝UNESCO’nun bu kararı Osmaniye ve Türkiye turizmi açısından büyük önem taşıyor. Karatepe yazıtlarının dünya kültür mirasına kazandırılması, tanıtım açısından ciddi katkılar sunacaktır❞ ifadelerini kullandı. Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer aldığı da belirtildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir