enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3341
EURO
36,3253
ALTIN
2.837,10
BIST
9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
17°C
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C

İran’da insan hakları için protesto intiharı

İran’da insan hakları için protesto intiharı
14.11.2024
1
A+
A-

ANKARA-BHA

İranlı tanınmış insan hakları savunucusu Kianoosh Sanjari, tutuklu dört siyasi mahkumun serbest bırakılması çağrısının karşılık bulmaması üzerine intihar etti. Sanjari’nin yüksek bir binadan atlayarak hayatını kaybettiği doğrulandı.

Sanjari ölmeden önce sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaparak İran rejimine çağrıda bulunmuş ve dört siyasi tutuklunun serbest bırakılmasını talep etmişti. Sanjari, çarşamba günü yerel saatle akşam 7’ye kadar hükümete süre tanıdığını belirtmişti. İlk paylaşımında, “Eğer Fateme Sepehari, Nasreen Shakrami, Tomaj Salehi ve Arsham Rezaei bugün saat 19:00’a kadar serbest bırakılmazlarsa… Hamaney ve ortaklarının diktatörlüğüne karşı protesto amacıyla hayatıma son vereceğim.” ifadelerine yer vermişti.

Süresi dolduktan sonra yaptığı son paylaşımında ise, “İranlılar bir gün uyanıp köleliğin üstesinden gelsin.” dileğinde bulunan Sanjari, “Protesto, her İran vatandaşının hakkıdır. Hiç kimse fikirlerini ifade ettiği için hapse atılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Sanjari’nin serbest bırakılmasını talep ettiği dört kişi, Mahsa Jîna Emini protestolarına katıldıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

İranlı insan hakları savunucusu Hossein Ronaghi, Sanjari’yi andığı bir sosyal medya paylaşımında, “Kianoosh Sanjari sadece bir isim değil, yıllarca süren acının, direnişin ve özgürlük mücadelesinin sembolüdür.” dedi.

İran’a döndükten sonra tutuklanmıştı

Kianoosh Sanjari, 1999 ile 2007 yılları arasında defalarca tutuklanmış, ardından İran’ı terk ederek Norveç’te sığınma hakkı almıştı. ABD merkezli Voice of America’nın Farsça servisinde çalışmıştı. 2016 yılında annesine bakmak için tekrar İran’a dönmüş ve tutuklanmıştı. Evin Cezaevi’nde siyasi tutukluların bulunduğu koğuşta 11 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 2019 yılında tıbbi gerekçelerle kefaletle serbest bırakılmış ve psikiyatri hastanesine yatırılmıştı. Mahkumiyet sırasında kendisine elektrik şoku uygulandığını, yatağa zincirlendiğini ve ilaç enjekte edildiğini iddia etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

sanalbasin.com üyesidir