Fındık Tarım Satış Kooperatifler Birliği (FİSKOBİRLİK), son dönemde kurum hakkında basında ve kamuoyunda yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, mali durumunun güçlü olduğunu ve önemli yatırımlara imza attığını açıkladı. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, iddiaların “yalan yanlış” ve “kasıtlı” olduğu ifade edildi.
İddialara Karşı FİSKOBİRLİK’ten Açıklama
Giresun merkezli Fındık Tarım Satış Kooperatifler Birliği (FİSKOBİRLİK), Yönetim Kurulu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar’ın da katılımıyla, Birlik hakkında ortaya atılan çeşitli iddialara yanıt verdi. Birlikten yapılan açıklamada, FİSKOBİRLİK’in mali yapısı, borçluluk durumu, gerçekleştirilen yatırımlar ve Giresun Üniversitesi ile yaşanan arazi meselesi gibi konularda kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıdığı belirtildi. Açıklamada, iddiaların “art niyetli ve mesnetsiz bir karalama kampanyası” olduğu öne sürüldü.
FİSKOBİRLİK’in Yönetim Yapısı ve Tarihsel Dönüşümü
Açıklamada, FİSKOBİRLİK’in 4572 sayılı Kanun’a tabi, özerk bir kooperatif Birliği olduğu ve en yetkili organının Genel Kurul olduğu vurgulandı. Mevcut Yönetim Kurulu’nun 1 Aralık 2007’den beri görevde olduğu ve bu süre zarfında 6’sı seçimli olmak üzere toplam 18 Genel Kuruldan güvenoyu alarak göreve devam yetkisini elde ettiği bilgisi verildi. Açıklamada, 1 Aralık 2007 tarihinde 140 milyon dolar karşılığı borcu olan, aylık 2-2.5 milyon dolar karşılığı cari gideri bulunan ve gayrimenkulleri icra yoluyla satışa çıkarılmış, adeta iflas halindeki bir FİSKOBİRLİK devralındığı belirtildi. Bugün ise geçmişteki tüm borçların (üretici, banka, piyasa) ödendiği, üreticiden fındık alımı yapıldığı, entegre tesislerde nihai ürün üretildiği ve bu ürünlerin yurt içine ve dünyaya satıldığı bir FİSKOBİRLİK olduğu ifade edildi.
Gerçekleştirilen Güncel Yatırımlar ve Mali Durum
FİSKOBİRLİK’in yaptığı yatırımlara da değinilen açıklamada, sadece 2024 yılında üretim tesisinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere Doğu Karadeniz’in en büyük GES projesinin 125 milyon TL yatırımla hayata geçirildiği bildirildi. Depolama ihtiyacı için İstanbul Tuzla’da 200 milyon TL bedelle 4.000 metrekare depo yatırımı yapıldığı kaydedildi. Ayrıca, son 10 yılda Entegre Tesis modernizasyonu için bugünkü değeriyle 1 milyar TL, Fatsa F.T.S. Kooperatifine 30 milyon TL, Kocaali F.T.S. Kooperatifine 40 milyon TL ve Giresun F.T.S. Kooperatifine ise 40 milyon TL yatırım yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, kurumun SGK ve vergi borcu bulunmadığı, çalışanlarına ücret borcu olmadığı, kamu kuruluşlarına, bankalara, iş ortaklarına ve üreticilere vadesi geçmiş herhangi bir borcunun olmadığı özellikle vurgulandı. Ticari faaliyetler kapsamında bankalardan kredi kullanımı olsa da, stokların, cari alacakların ve hazır değerlerin bu borçları kapatabilecek düzeyde olduğu ifade edildi.
Giresun Üniversitesi ile Yaşanan Arazi Sorunu
Açıklamanın bir bölümü Giresun Üniversitesi ile kamuoyuna yansıyan arazi meselesine ayrıldı. FİSKOBİRLİK’in, Giresun Üniversitesi’nin kurulabilmesi için Giresun’un değerli gayrimenkullerinden olan 53 dönümlük araziyi (lojman ve sosyal tesisleri de dahil) cüzi bir bedelle Üniversiteye devrettiği hatırlatıldı. Açıklamada, Birliğin Üniversitenin kurulması ve gelişmesi için elinden gelenin fazlasını yaptığı, ancak kamuoyuna konu olan diğer arazinin 2011 yılından bu yana Üniversite genişleme alanı olarak kaldığı belirtildi. Üniversite yetkililerinin de daha önce yaptığı açıklamalarda, kamulaştırma yapılamadığı, takas görüşmelerinin ise 14 yıl sürmesine rağmen başarısız olduğu ifade edildi. FİSKOBİRLİK açıklamasında, bu başarısızlığın Birliğe yüklenemeyeceği belirtilerek, takas görüşmelerinde FİSKOBİRLİK tarafının her zaman ❝Takasa söz konusu gayrimenkuller ile FİSKOBİRLİK’e ait gayrimenkul değerlendirilsin ve FİSKOBİRLİK’in gayrimenkulünün değerine denk gelecek şekilde arazi takası gerçekleşsin❞ şeklinde bir şart koştuğu ancak Üniversite tarafından somut bir adım atılmadığı iddia edildi.
Denetimler ve Kurumsal Kararlılık
Açıklamada, FİSKOBİRLİK’in Ticaret Bakanlığı müfettişleri ve bağımsız kredi derecelendirme kuruluşları tarafından düzenli olarak denetlendiği ve bu denetimler sonucunda kurumun “yatırım yapılabilir” ve “pozitif büyüme eğilimi” notuna sahip olduğu bildirildi. Birliğin idari ve ekonomik durumu ile ilgili spekülatif iddiaların kendilerini üzdüğü belirtilen açıklamada, atıl durumdaki arazilerin Birliğin çıkarlarına en uygun şekilde yeniden değerlendirilmesinin Genel Kurul’un Yönetim Kurulu’na verdiği bir sorumluluk olduğu ifade edildi. Projelerden elde edilen gelirlerle öz sermayenin ve mali yapının güçlendirildiği belirtilerek, Birliğin mali ve ekonomik açıdan herhangi bir sıkıntısı olmadığı yinelendi. FİSKOBİRLİK açıklamasında, ❝Ortada çalışan, üreten ve her alanda katkı sağlayan bir FİSKOBİRLİK varken, bazı çevrelerin gazete manşetlerinden Birliğimize karşı yürüttükleri karalama kampanyası art niyetli ve mesnetsizdir❞ denildi. Karar alma mekanizması olarak tek yetkilinin FİSKOBİRLİK Genel Kurulu olduğu vurgulanarak, ❝Bizim için tek yetkili kurul FİSKOBİRLİK GENEL KURULU❞dur ifadelerine yer verildi. Yönetim Kurulu’nun Birliğin istikrarlı büyümesi adına gerekli adımları atmada kararlı olduğu belirtilerek açıklama sonlandırıldı.